[vineri, 2 septembrie] Teoria lui John Darby

Teoria lui John Darby are un nume foarte lung – se numește „dispensaționalism”. Potrivit lui Darby, există șapte „dispensațiuni” (sau perioade de timp) diferite în planul de mântuire. Metoda lui Dumnezeu de a-i salva pe păcătoși se schimbă, spunea el, de fiecare dată când se intră într-o nouă dispensațiune.

Se schimbă Dumnezeu? Se schimbă planul de mântuire? Evrei 13:8; Maleahi 3:6

Curând, Darby și-a răspândit ideile în America, unde au fost preluate de mai mulți evangheliști, inclusiv de Dwight L. Moody. Ideile au devenit și mai populare după publicarea Bibliei de referință Scofield, în 1909.

Această nouă Biblie a fost pregătită de Cyrus Scofield. Era o Biblie „King James” normală, cu excepția faptului că avea „note” speciale pe tot parcursul ei. Principalul scop al acestora era de a încerca să facă profețiile să se potrivească cu noile idei dispensaționaliste.

Această Biblie a fost deosebit de populară în sudul Americii, regiune numită uneori „centura Bibliei”. Deoarece atât de mulți oameni din biserici diferite foloseau aceeași Biblie și citeau aceleași note, nu a trecut mult timp până când multe dintre aceste biserici au ajuns să creadă în mod similar – cel puțin în ceea ce privește profeția.

Mulți oameni nu acordă prea multă atenție părților complicate ale teoriilor lui Darby. Dar aproape toată lumea a auzit de „răpirea secretă”. Conform acestei teorii, toți creștinii „cu adevărat buni” vor dispărea brusc, într-o zi. Fără nicio clipă de avertizare, ei vor fi luați în secret în ceruri. Apoi, toți ceilalți vor avea la dispoziție șapte ani pentru a decide dacă Îl vor urma sau nu pe Isus. La sfârșitul celor șapte ani, spune teoria, Isus va reveni, îi va ucide pe Satana și pe toți oamenii care nu s-au convertit până atunci și Își va instaura Împărăția.

Astăzi există mii de pastori protestanți care predau teoria răpirii secrete. Există seminarii protestante (colegii pentru pregătirea pastorilor) care se bazează pe această teorie, iar mii de articole de revistă, cărți, romane și chiar filme repetă ideile care au fost inițial menite să combată Reforma.

Biblia are multe de spus despre cum va fi cu adevărat venirea lui Isus. Vom afla mai multe despre asta în câteva săptămâni. Dar deocamdată, citește 1 Tesaloniceni 4:16,17 .

Aplicație: De ce crezi că Satana a lucrat mai bine de trei sute de ani pentru a răspândi idei false despre a doua venire a lui Isus? Marcu 13:21-23