[duminică, 7 august] Legământul pe jumătate-1

Există încă o lecție din experiența puritanilor pe care nu trebuie să o trecem cu vederea. Este povestea tristă a „Legământului pe jumătate”.

Puritanii care au fugit în America nu s-au confruntat cu nicio persecuție. Această mare binecuvântare așa cum se întâmplă foarte des – a devenit un blestem pentru oamenii care au început să o considere ca fiind de la sine înțeleasă. Treptat, atenția copiilor și a nepoților puritanilor s-a mutat de la lucrurile spirituale la – ați ghicit – a face bani.

De ce crezi că a scris Pavel acest verset? 1 Timotei 6:10

În 1662 – la numai patruzeci și doi de ani după ce pelerinii au debarcat pe Plymouth Rock – mulți dintre copiii și nepoții pelerinilor nu se alăturau oficial bisericii. Dar, pentru că puritanii adoptaseră practica catolică a botezului copiilor, toți fuseseră botezați. Așadar, erau sau nu membri ai bisericii?

Această întrebare era luată drept o altă neînțelegere a Bibliei. Puritanii credeau într-o idee numită „predestinare”, care spunea că Dumnezeu este singurul care decide dacă o persoană este sau nu mântuită. Cu alte cuvinte, ei credeau că, dacă Dumnezeu a spus că vei merge în rai, asta e tot ce era de spus. Chiar dacă ai fi vrut să fii pierdut, nu ai fi reușit.

Iar dacă Dumnezeu decidea că vei fi pierdut, ei bine, nu puteai face nimic nici în privința asta.

Copiii puritanilor fuseseră învățați că nu puteau face nimic pentru a fi salvați sau pierduți. Așa că, în mod natural, aveau tendința de a nu face nimic, ci de a aștepta ca Dumnezeu să le arate dacă au fost sau nu aleși să fie salvați.

Și din moment ce li se cerea să arate că erau cu adevărat convertiți și că se numărau printre cei salvați înainte de a se alătura bisericii – foarte puțini dintre ei se alăturau. Îți poți imagina cum se simțeau părinții lor din cauza acestui lucru?

Ce dezastru! Îți dai seama de ce este important să înțelegem corect Biblia? Chiar și micile neînțelegeri pot cauza probleme mari.

Aplicație: Nu uita niciodată cât de importanți sunt copiii pentru părinții lor. Proverbele 15:20; 17:21,25; 23:15,16,24,25