[vineri, 5 august] John Bunyan

Nu toți puritanii au mers în America, desigur. Cei mai cunoscuți dintre ei au rămas în Anglia.

John Bunyan a fost un om simplu, cu o educație redusă, dar cunoștea foarte bine Biblia în limba engleză. În tinerețe fusese uneori neglijent, dar niciodată ceea ce oamenii ar considera o persoană cu adevărat „rea”. Și totuși, când a devenit conștient de păcat, și-a simțit vina atât de profund, încât s-a luptat mult timp să creadă că poate fi iertat. A simțit acut sentimentul de vinovăție și, rând pe rând, a lăsat deoparte tot ceea ce considera un păcat. Dar acest lucru nu i-a ușurat vinovăția.

Când nu a mai descoperit nimic la care să „renunțe” pentru Dumnezeu, dar tot nu-și găsea pacea, disperarea lui a crescut până când și-a imaginat că a comis păcatul de neiertat. Se simțea torturat, iar sănătatea sa a început să se șubrezească. În cele din urmă, a căpătat o înțelegere a credinței. Odată ce a înțeles că putea pur și simplu să accepte promisiunea de iertare a lui Isus, depresia a dispărut și a avut pace.

Curând a început să predice cu succes, dar fără a avea dreptul legal să facă acest lucru. Asta a dus la arestarea sa și la doisprezece ani de închisoare.

Dacă promitea că nu avea să mai predice fără a avea dreptul, putea fi eliberat în orice moment. Dar Bunyan ura atât de mult controlul guvernului asupra bisericii, încât nu s-a gândit nicio clipă să facă o astfel de promisiune.

Ce oportunități similare a refuzat Isus? Luca 22:66-71; Luca 23:8,9 În schimb, în timp ce se afla în închisoare, John Bunyan a scris; și lumea este mai bună datorită acestui lucru. În Har din abundență pentru căpetenia păcătoșilor, el povestește lupta sa către convertire. Povestea lui Bunyan a ajutat mulți oameni, deoarece el a experimentat multe lucruri pe care le trăiesc și alții.

Dar cea mai mare operă a sa, fără îndoială, a fost Călătoria Pelerinului. Această alegorie vie este o poveste care folosește simboluri pentru a ne ajuta să înțelegem adevărurile spirituale. Ea relatează experiențele unui bărbat pe nume Christian în timp ce călătorește din Orașul Distrugerii (pământul) spre Orașul Celest (cerul). În afară de Biblia însăși, Călătoria Pelerinului este cea mai citită și tradusă carte din limba engleză.

Aplicație: Dacă cunoști povestea aceasta, ai observat asemănarea dintre experiența prin care Bunyan a descoperit credința și cea a lui Christian în timp ce era închis în Castelul Îndoielii?