[joi, 4 august] Roger Williams

Dintre puritanii care au traversat Atlanticul, cea mai mare recunoștință o datorăm lui Roger Williams. Un tânăr bine educat, care cunoștea latina, greaca, ebraica, olandeza, franceza și engleza, Williams avea o slujbă bună, era căsătorit și părea „pregătit pentru viață”.

Totuși, a lăsat totul (cu excepția învățăturii și a soției sale) și, de dragul libertății religioase, a plecat în Noua Anglie. Ajuns în Boston, i s-a oferit imediat un post de pastor, dar când a aflat că era o biserică neseparată, a refuzat oferta.

„Neseparată” însemna că biserica era încă legată de Biserica Angliei și că se folosea de puterea legii pentru a-și impune învățăturile. Williams nu era dispus să facă parte din nicio biserică care folosea forța pentru a pedepsi pe oricine încălca primele patru porunci.

De ce doar primele patru? Vezi dacă îți poți da seama. Exodul 20:1-11 Williams credea că numai Dumnezeu avea dreptul de a pedepsi lipsa de loialitate față de El. Dezastrul ar fi rezultat întotdeauna dacă oamenii ar fi încercat să facă acest lucru. Drept urmare, Williams spunea că fiecare trebuia să fie liber să-L slujească pe Dumnezeu în perfectă libertate, conform propriei conștiințe.

Williams a spus că guvernul avea responsabilitatea de a aplica legile împotriva minciunii, furtului, crimei și altele asemenea – dar nu trebuia să facă legi cu privire la relația unei persoane cu Dumnezeu. Ideile sale au fost numite „opinii diverse, noi și periculoase” și au fost suficiente pentru a fi trimis înapoi în Anglia.

Dar, în mijlocul iernii, a fugit singur în pădure. În cele din urmă, a întemeiat o așezare cunoscută sub numele de Rhode Island. Aici, Williams a insistat asupra a ceea ce el numea „zidul de separare” dintre biserică și stat. Williams, la fel ca mulți puritani, dorea libertate de conștiință. Dar, spre deosebire de alții, el era dispus să acorde același drept tuturor – chiar și celor care nu erau de acord cu el. În mare parte, eroismul și exemplul său sunt cele care au stabilit libertatea religioasă în Statele Unite.

Aplicație: Oricât de greu ne-ar fi să ne imaginăm, oamenii din vremea lui Roger Williams ar fi putut spune cu sinceritate: „Dar toată lumea îi ucide pe eretici. Întotdeauna am procedat așa”. Dar ce a spus Isus? Luca 6:27-36