[vineri, 8 iulie] Refuzul de a retracta

La aproximativ un an după ce Luther și-a bătut în cuie cele 95 de teze pe ușa bisericii, acesta a fost chemat în orașul Augsburg ca să dea socoteală pentru opiniile sale. Luther a venit pregătit să își susțină convingerile din Biblie, în timp ce reprezentantul papal, cardinalul Cajetan, și-a bazat tot discursul pe tradițiile bisericii.

După ce l-a ascultat pe cardinal respingând Scriptura ca fiind lipsită de importanță, Luther l-a surprins luându-i propriile instrumente – tradițiile bisericești – și arătând cât de iremediabil se contraziceau între ele.

Cardinalul și-a pierdut autocontrolul. „Retractează”, a strigat el, „sau te voi trimite la Roma”. A amenințat că îl va excomunica pe Luther, iar cei care îl vor ajuta vor fi excluși din biserică. În cele din urmă, a strigat: „Retractează, sau nu te mai întorci”.

Spre marea surpriză a cardinalului, Luther și însoțitorii săi s-au ridicat și au ieșit. Cardinalul nu se așteptase ca acest călugăr să fie atât de curajos. El se aștepta ca Luther să-și retracteze învățăturile. În această situație, ce putea face cardinalul? Luther cunoștea bine povestea lui Jan Huss și a promisiunii fără valoare a lui Sigismund. Neavând încredere că acuzatorii aveau să își țină promisiunea, a părăsit în secret orașul, înainte de zorii zilei următoare.

Ce ne-a spus Isus că trebuie să îmbinăm cu curajul? Matei 10:22,23

Pentru o vreme, Luther a fost protejat de Frederick, prințul de Saxonia. Luther a scris multe cărți și pamflete, răspândind adevărul cât mai repede posibil. El știa că cineva care sfidase biserica Romei nu se putea baza pe o viață lungă.

Luther era preocupat în special de nevoia de a avea școli adecvate. El știa că majoritatea elevilor reflectă educația pe care o primesc. El a scris: „Mă tem foarte mult că universitățile se vor dovedi a fi marile porți ale iadului” dacă nu rămân fidele Scripturilor și nu imprimă adevărul în mod continuu în mințile și inimile studenților.

Aplicație: Pot fi oare școlile atât de periculoase atunci când nu încearcă să fie fidele Bibliei? Ce spune 1 Corinteni 3:18-20 despre înțelepciunea lumii?