[miercuri, 6 iulie] Luther găsește Biblia

Nimeni nu se poate gândi la Reforma protestantă fără să-și amintească de Martin Luther. Când a devenit celebru pentru prima dată în regiunea sa natală, Saxonia, Germania, a devenit cunoscut în restul Europei sub numele de „Huss din Saxonia”. Învățăturile lui erau asemănătoare cu cele ale lui Jan Huss, dar activitatea sa avea să aibă o influență și mai mare.

Vom începe povestea lui Luther de când era un tânăr student sârguincios. Fusese crescut într-un cămin evlavios, dar sărac, și a primit cea mai bună educație pe care părinții săi și-o puteau permite. Într-o zi, în biblioteca universității, a găsit din întâmplare un exemplar al Vulgatei (Biblia în limba latină). Nu mai văzuse niciodată o Biblie până atunci. În timp ce citea Biblia, Dumnezeu a vorbit inimii lui Luther. Și-a dat seama că era un păcătos și că avea nevoie de iertare, dar nu știa cum să fie iertat. Tulburat de vinovăția sa, a intrat într-o mănăstire; dar acolo a găsit puțin ajutor. În loc să-i vorbească despre Isus, călugării l-au încurajat să creadă că trebuie să scape de propriile păcate.

Luther a postit, s-a rugat, s-a bătut cu biciul, a cântat, a ars lumânări – a făcut tot ceea ce călugării au spus că avea să-i răscumpere păcatele. Dar tot nu și-a găsit liniștea sufletească. Se simțea și mai vinovat.

În cele din urmă, un prieten i-a vorbit lui Luther despre Isus și l-a îndemnat să se încreadă în El pentru iertare. În sfârșit, a avut parte de liniște. Dar gândirea sa era încă confuză, amestecând credința în Isus cu propriile eforturi de a plăti pentru păcatele sale. În timpul unei vizite în orașul Roma, a văzut inutilitatea încercării de a plăti pentru propriile păcate. Într-o zi, în timp ce căuta să câștige favoarea lui Dumnezeu urcând (în genunchi) ceea ce biserica numea „Scara lui Pilat”, i s-a părut că aude brusc o voce puternică: „Cel drept va trăi prin credință”. A sărit în picioare și a părăsit locul.

Aplicație: Ce înseamnă pentru tine aceste versete importante? Romani 1:16,17; Efeseni 2:8,9