[luni, 4 iulie] Huss moare pentru Isus

Împăratul Sigismund se confrunta cu o problemă. Trei papi, care se certau între ei, divizaseră biserica. Huss, împreună cu alții, spunea că biserica era plină de lucruri rele care trebuiau schimbate. Ce trebuia să facă Sigismund? Dacă biserica se destrăma, se temea că avea să pierdă controlul asupra imperiului său.

În cele din urmă, Sigismund a convocat un consiliu bisericesc general care să se întrunească în orașul Konstanz. I-a convocat pe toți cei trei „papi”, precum și pe Jan Huss. Deoarece Huss se confrunta cu un pericol evident în întâlnirea cu dușmanii săi, împăratul i-a dat un „bilet de liberă trecere”, o promisiune formală de protecție.

Conciliul i-a condamnat mai întâi pe toți cei trei papi, apoi a ales unul nou. De asemenea, l-au arestat pe Jan Huss și l-au aruncat într-o temniță. Sigismund a obiectat, spunând că el i-a dat lui Huss un „permis de liberă trecere”. Dar preoții și episcopii au susținut că Huss era un eretic care nu voia să fie de acord cu învățăturile bisericii, așa că nu era necesar să fie respectate promisiunile făcute față de el.

După luni de tratament teribil, Huss a fost chemat în fața conciliului. Când i-a amintit împăratului de promisiunea de protecție, Sigismund a roșit atât de tare, încât toți cei din audiență i-au putut sesiza jena. Dar el nu a vrut să-și țină cuvântul dat. Psalmii 119:76-78

Huss avea conștiința curată. El nu făcuse decât să învețe adevărul. După ce preoții au făcut tot ce au putut pentru a-l ridiculiza și a-l face de rușine, ei „i-au închinat sufletul diavolului”. „Iar eu”, a spus Huss, „îmi încredințez duhul în mâinile Tale, Doamne Isuse, căci Tu m-ai răscumpărat”.

Cu mare pompă și ceremonie, Jan Huss a fost ars pe rug în 1415. A murit cântând un imn.

Aplicație: Ce ai prefera: să ai puterea de a face ceea ce vrei, chiar dacă asta înseamnă să-ți încalci promisiunile, sau să ai o conștiință curată? 1 Petru 4:12-16