[vineri, 1 iulie] Trădat și martirizat

William Tyndale a început să traducă Vechiul Testament. După ce a terminat primele cinci cărți ale Bibliei, a navigat de la Anvers la Hamburg. În mod tragic, vasul pe care se afla s-a scufundat în urma unei furtuni, iar toate manuscrisele sale s-au pierdut. Dar credința lui Tyndale în Dumnezeu nu a cedat. În loc să se descurajeze, a luat-o de la capăt. În 1535, în timp ce Tyndale stătea la un prieten loial, Thomas Poyntz, a întâlnit un tânăr pe nume Henry Phillips. Henry era fiul unui membru al Parlamentului englez. Furase bani de la tatăl său și îi pierduse pe toți la jocurile de noroc. Recompensa mare pentru capturarea lui Tyndale era exact ceea ce avea nevoie pentru a-și plăti datoria.

Dar Tyndale nu știa acest lucru. Fiind în general destul de încrezător, a crezut afirmația lui Henry că studia învățăturile reformei și l-a acceptat ca prieten. Dar nu era așa. Henry l-a trădat pe Tyndale dușmanilor săi.

După aproape un an și jumătate într-o temniță și după un scurt proces simulat, William Tyndale a fost martirizat în toamna anului Ultimele sale cuvinte au fost o rugăciune: „Doamne, deschide ochii regelui Angliei!”

Lucrarea lui Tyndale a continuat să influențeze pe viitorii lideri ai Reformei. Unul dintre lideri, Miles Coverdale, a continuat să traducă Biblia în limba engleză.

Aplicație: Care este adevărata putere a bisericii? Isaia 55:10-12