[joi, 26 mai] Influența lui Constantin

Acum trebuie să învățăm despre ceva care nu este deloc plăcut. Pentru a înțelege pe deplin relația dintre biserică și imperiu, trebuie să analizăm mai îndeaproape viața lui Constantin. El este considerat de mulți oameni ca fiind primul împărat creștin. Și nu există nicio îndoială că el a făcut multe pentru a influența natura Bisericii Romane pe măsură ce aceasta creștea, acum că persecuțiile erau de domeniul trecutului.

Biblia spune: „Îi veți cunoaște după roadele lor” (Matei 7:16). Așadar, întrebarea noastră este: care a fost influența lui Constantin? Ce fel de roade a produs viața sa? A fost evlavios? Din păcate, răspunsul, așa cum probabil ai intuit, este „nu”.

Cel mai faimos eveniment din viața lui Constantin este o „viziune” pe care se spune că ar fi avut-o cu o zi înainte de o bătălie importantă. În timp ce se gândea la conflictul care urma să aibă loc, se spune că a văzut o cruce strălucitoare plutind pe cer și a auzit o voce care spunea: „Sub acest semn, învinge!”. După această experiență remarcabilă, se spune că a acceptat creștinismul – dar nu a fost botezat decât cu puțin timp înainte de moartea sa.

S-a întâmplat cu adevărat acest lucru? Puțin probabil. Relatarea originală a lui Eusebiu spunea că a fost un vis pe care Constantin l-a avut în timp ce se afla în Galia (acum numită Franța), cu câteva săptămâni înainte de a veni la Roma. Dar câțiva ani mai târziu, Eusebiu a scris din nou povestea, iar de data aceasta a spus că a fost o viziune văzută în plină zi, împreună cu alți 40 000 de soldați, chiar în afara Romei. Dintr-un motiv oarecare, niciunul dintre cei 40 000 de „martori” nu a spus vreodată ceva despre „viziune”.

Alte evenimente, despre care știm că s-au întâmplat cu adevărat, includ slujirea sa îndelungată ca mare preot al religiei păgâne; folosirea și aprobarea magiei păgâne; uciderea cumnatului său – Licinius, singurul alt „împărat” rămas; uciderea fiului său – Crispus, și mai târziu a soției sale – Fausta; continuarea închinării sale la zeul soare; promovarea și cinstirea zilei soarelui.

Aplicație: Mulți oameni îl numesc pe Constantin primul împărat creștin. Alții consideră că roadele vieții sale arată că el nu a fost creștin. Cum ne ajută Biblia să știm dacă el a fost un creștin adevărat? Matei 7:15-20; Galateni 5:19-25 Gândește-te la viața ta. Arăți tu roadele Duhului Sfânt în viața ta?