[joi, 19 mai] Devenind ca păgânii

A fost o perioadă tristă pentru poporul lui Dumnezeu. Deși existau, fără îndoială, mii de oameni care Îl iubeau sincer pe Dumnezeu și Îi slujeau conform Cuvântului Său, liderii egoiști ai bisericii încercau să obțină bogăție și putere pentru ei înșiși. Pentru că doreau ca Imperiul Roman să îi accepte, în mod firesc, au vrut să încerce să ascundă diferențele dintre creștinism și păgânism. Mulți păgâni (oameni care se închinau la dumnezei falși) s-au alăturat bisericii și au spus că Îl acceptă pe Isus; dar nu au simțit nevoia de a se pocăi sau de a-și schimba inima prin El.

Una dintre cele mai „reușite” metode folosite pentru a face „creștinismul” să semene mai mult cu păgânismul a fost dezvoltată de doi bărbați faimoși: Clement din Alexandria și Origene. Scopul lor a fost de a aduna toată „înțelepciunea” lumii și de a o uni cu înțelepciunea lui Hristos. Ei fuseseră instruiți în învățăturile grecilor și în alte credințe păgâne, dar mai târziu au devenit creștini. Au văzut că Biblia oferea o mare înțelepciune, dar au vrut să păstreze și falsa „înțelepciune” a lumii.

Dar cum puteau face asta? Biblia nu este de acord cu păgânismul. Poate cineva să pună cele două credințe împreună? 2 Corinteni 6:16-18

Acești doi învățători au venit cu o modalitate foarte complicată și necinstită de a face ceea ce doreau. Ei au spus că Biblia este o carte mistică; că oamenii de rând nu puteau să o înțeleagă; că fiecare pasaj biblic are multe înțelesuri diferite și că numai oamenii înțelepți (ca ei, desigur) pot înțelege aceste adevăruri ascunse. Ei spuneau: „Scripturile sunt de puțin folos pentru cei care le înțeleg așa cum sunt scrise”. De fapt, ei spuneau că oricine ar fi acordat atenție învățăturilor simple ale Bibliei, nu avea să ajungă niciodată în rai.

Din păcate, dar nu în mod surprinzător, „adevărurile ascunse” pe care ei pretindeau că le găsesc în Biblie erau propriile lor învățături păgâne și nu aveau nimic de-a face cu ceea ce spunea Biblia, de fapt.

Contemporanii noștri sunt încă tentați să amestece adevărurile din Biblie cu idei din alte surse, dar acest lucru este la fel de periculos astăzi ca și acum sute de ani. Astfel de idei amestecate se aud tot timpul la televizor și în multe școli. Mai rău de atât este că a devenit ceva obișnuit să găsim învățători, profesori și oameni de știință care pretind că sunt creștini, dar nu cred în Biblie, ci mai degrabă în teoriile făcute de oameni. Nu vă lăsați păcăliți de acest lucru. Este încă greșit, indiferent cât de înțelepți pretind a fi astfel de oameni.

Aplicație: Ce spune Dumnezeu despre modul în care ar trebui să înțelegem Biblia? Luca 4:4; Isaia 8:20