[duminică, 13 martie] Generozitatea creștină

Pe măsură ce Pavel înființa biserici în diferite locuri, el voia ca acestea să fie pline cu creștini puternici. Desigur, sunt multe lucruri care contribuie la asta, dar Pavel știa că era esențial pentru creștini să aibă o dorință puternică de a da zeciuieli și daruri. Fără un spirit generos, un creștin nu poate înflori.

În timp ce Pavel se afla în cea de-a treia sa călătorie misionară, el a făcut eforturi deosebite pentru a încuraja bisericile aflate în grija sa să contribuie la un dar special. Acest dar urma să fie folosit pentru a-i ajuta pe credincioșii nevoiași din Ierusalim. Romani 15:26

Era o responsabilitate mare să supervizezi darurile venite de la diverse biserici. În prima sa scrisoare către Corinteni, Pavel a cerut credincioșilor de acolo să pună în mod regulat deoparte ceva pentru darul special, astfel încât acesta să fie strâns la sosirea sa acolo. 1 Corinteni 16:1,2 Printre numeroasele biserici care au contribuit la acest dar, creștinii din Macedonia au fost în mod deosebit dispuși să dea. Citiţi cum a descris Pavel spiritul lor de dăruire în 2 Corinteni 8:1-4.

Acești creștini macedoneni nu aveau nevoie de îndemnuri pentru a da daruri. În schimb, ei erau foarte fericiți pentru posibilitatea de a se lipsi chiar și de lucrurile de care aveau nevoie, pentru a putea ajuta alte persoane. Când Pavel le-a spus că nu era nevoie să dea atât de mult, l-au rugat să le accepte toate darurile.

După ce a adunat darurile din biserici, Pavel a strâns o sumă foarte mare de bani. El nu voia ca cineva să se îndoiască de felul în care aveau să fie folosite acele daruri, așa că i-a invitat pe liderii din biserici să meargă cu el la Ierusalim (1 Corinteni 16:3, 4). Acesta este unul dintre motivele pentru care un grup atât de mare a călătorit cu Pavel din Corint către Ierusalim (Faptele apostolilor 20:4).

Aplicaţie: Ești dispus și dornic să oferi pentru lucrarea lui Dumnezeu? De ce nu te-ai decide să urmezi exemplul creștinilor macedoneni? Citește Proverbele 11:24 și Luca 6:38.