[luni, 7 martie] Revoltă în Efes

Text de studiu: Faptele apostolilor 19:21-20:1

Pavel a lucrat în Efes cam trei ani. Plănuise să stea mai mult în acest loc, dar s-a întâmplat ceva ce a pus brusc capăt slujirii sale acolo.

În Efes era un idol al zeiței Diana (sau Artemis). Mulți argintari aveau afaceri de succes vânzând machete din argint ale templului și statuete ale zeiței. O dată pe an era o mare sărbătoare în cinstea Dianei.

Însă, în urma slujirii lui Pavel, mulți oameni au devenit creștini. Mulți alții, chiar dacă încă nu deveniseră creștini, nu mai credeau în idoli. Erau considerabil mai puțini oameni la sărbătoarea anuală, iar argintarii au observat că și mai puțini cumpărau modelele lor.

Unul dintre argintari, pe nume Dimitrie, a devenit foarte îngrijorat. Ce a făcut? Faptele apostolilor 19:23-27 În curând, întregul orașul s-a revoltat, iar oamenii au început să strige: „Mare este Diana efesenilor!” Dacă l-ar fi găsit atunci pe Pavel, l-ar fi omorât, dar prietenii nu l-au lăsat să meargă la teatru, acolo unde se dezlănțuia furia mulțimii. Cât timp au continuat să strige? Versetul 34

În cele din urmă, au obosit strigând, iar unul dintre oficialii orașului a împrăștiat mulțimea. Acesta a vorbit cu înțelepciune și le-a sugerat să-și rezolve problemele în instanță, nu să provoace o revoltă. Versetele 35-41

După încă o întâlnire cu creștinii, Pavel a plecat din Efes și a început a treia sa călătorie misionară. După ce a mers aproximativ 240 de kilometri spre nord, Pavel a ajuns în orașul Troa și a rămas acolo pentru un timp. Nu putea să-și ia gândul de la scrisoarea pe care o trimisese corintenilor. Dacă fusese prea aspru? Acceptau ei mustrarea și învățătura? Spera să se întâlnească cu Tit în Troa și să afle cum fusese primită scrisoarea.

Aplicație: Cum ar fi bine să răspunzi atunci când cineva îți spune despre ceva ce faci greșit? Citește Proverbele 12:1; 15:31,32.