[duminică, 13 februarie] Numiți creștini pentru prima dată

Text de studiu: Faptele apostolilor 11:19-26

Când persecuția a început în Ierusalim, mulți dintre cei care credeau în Isus au decis să părăsească orașul. Ei au mers în multe locuri și au spus vestea bună despre Isus. Așa s-au format grupuri de credincioși în multe orașe – chiar și în afara Israelului.

Mulți evrei locuiau în orașele din imperiul roman; și, în majoritatea cazurilor, credincioșii lucraseră doar printre acei oameni. Lucrarea de predicare a Evangheliei către neamuri (oameni care nu erau evrei) nu începuse cu seriozitate.

La aproximativ 515 kilometri nord de Ierusalim se afla cetatea Antiohiei (în Siria). Era un oraș mare și bogat, un important centru comercial și de afaceri. Cât succes au avut credincioșii sosiți în Antiohia când au început să predice despre Isus? Faptele apostolilor 11:20,21

Când ucenicii din Ierusalim au auzit despre asta, au decis să-l trimită pe Barnaba pentru a ajuta la dezvoltarea noii biserici. Cum a binecuvântat Dumnezeu strădania sa? Versetele 23,24

Pe măsură ce biserica din Antiohia creștea, Barnaba și-a dat seama că avea nevoie de mai mult ajutor, așa că s-a dus la Tars pentru a-l găsi pe Pavel. Tars era orașul natal al lui Pavel, iar el se întorsese acolo când liderii religioși din Ierusalim încercaseră să-l omoare, după convertirea sa (Faptele apostolilor 9:26-30). Când Barnaba l-a găsit pe Pavel, l-a convins să vină să ajute la dezvoltarea bisericii din Antiohia. Au lucrat împreună acolo în anul următor.

Antiohia este locul în care cei care credeau în Isus au fost numiți pentru prima dată creștini. Oamenii din Antiohia i-au numit așa pentru că ei predicau despre Hristos, învățau despre Hristos, vorbeau despre Hristos și se rugau lui Dumnezeu în numele lui Hristos. Nu oboseau niciodată povestind despre misiunea, moartea și învierea lui Hristos, precum și despre lucrarea Lui din cer. Nu e de mirare că au fost numiți creștini!

Aplicație: Dacă oamenii te-ar eticheta după lucrurile despre care vorbești cel mai mult, te-ar numi creștin?