[miercuri, 2 februarie] Convertirea lui Saul

Text de studiu: Faptele apostolilor 9:1-9

În Ierusalim, Saul îi persecuta cu sârg pe cei care credeau în Isus. Însă el nu era întotdeauna sigur că ceea ce făcea este corect. Se gândea de multe ori la uciderea lui Ștefan. Încă putea să-i vadă fața – care arăta ca „o față de înger” (Faptele apostolilor 6:15). Își amintea prezentarea clară a adevărului de către Ștefan, precum și atitudinea sa iertătoare față de dușmanii săi.

Îi întrebase pe liderii religioși despre asta, dar aceștia îl convinseseră că ei aveau dreptate. Mintea lui Saul nu era împăcată. Uneori, stătea treaz toată noaptea și se lupta cu propria conștiință.

De mai multe ori, Saul aproape ajunsese la concluzia că Isus era într-adevăr Mesia cel promis, dar mereu își reînnoise angajamentul de a se opune lui Isus și urmașilor Săi.

Nemulțumiți de persecutarea credincioșilor din Ierusalim, liderii religioși au decis că trebuie să facă același lucru în alte orașe. Saul s-a oferit să ajute și a pornit curând spre Damasc, la mai mult de 210 km nord față de Ierusalim. Avea cu el scrisori de la Marele preot. Acesta îi dăduse autoritatea de a-i aduce la Ierusalim pe credincioșii găsiți în Damasc.

Dumnezeu avea însă un alt plan. Ce s-a întâmplat pe drum? Faptele apostolilor 9:3-6 Când lumina s-a stins, Saul și-a dat seama că era orb. Prietenii lui l-au condus pentru restul drumului către Damasc și l-au lăsat în casa unui credincios.

Saul n-a băut și n-a mâncat timp de trei zile. Cu ce gânduri și-o fi ocupat mintea! Isus era cu adevărat Mesia cel promis. Ștefan avusese dreptate, iar Saul greșise. Îi lăsase pe liderii religioși să îl convingă de o minciună. Lucrase pentru Satana! Cum ar putea Dumnezeu să-l ierte vreodată? Cât de singur se simțea!

Aplicație: Duhul Sfânt are putere să convingă o persoană de păcat. Asigură-te că răspunzi cu pocăință atunci când el te convinge de păcat, așa cum a făcut Saul pe drumul spre Damasc.