[joi, 16 decembrie] Un servitor al servitorilor

Text de studiu: Ioan 13:1-17

Isus, pe deplin conștient de cine era El — Dumnezeul etern, Creatorul, Judecătorul și Împăratul Universului – S-a ridicat de la masă, a turnat apă într-un lighean și Și-a înfășurat prosopul în jurul taliei. Ucenicii erau șocați. Isus, Învățătorul lor, cu adevărat voia să îndeplinească slujba unui servitor umil?

Isus a mers la Iuda mai întâi și când Iuda a simțit mâinile lui Isus spălând picioarele sale murdare, Duhul Sfânt a apelat cu seriozitate la inima lui. Puterea dragostei lui Isus l-a influențat atât de mult, încât aproape că a mărturisit planul păcătos de a-L trăda pe Domnul său iubitor.

Dar mândria l-a împiedicat să se smerească. El și-a împietrit inima și a ales să nu se căiască. Cât de trist!

Dar ceilalți ucenici nu erau ca Iuda. Când Isus a venit să spele picioarele lui Petru, ce s-a întâmplat? Ioan 13:6-10

Cu excepția lui Iuda, ucenicii s-au văzut cum erau ei cu adevărat și au avut sentimente complet diferite unii pentru alții. Exemplul umil și iubitor al lui Isus mustrase în liniște egoismul și mândria lor, iar inimile le erau complet smerite. Fiecare era gata să îl lase pe celălalt să primească cel mai important rol (Romani 12:10). Erau gata să-L asculte cu atenție pe Isus. Ce le-a transmis El acum? Ioan 13:12-17

Faptul că Isus a spălat picioarele ucenicilor reprezintă un fel de curățire a noastră „de orice nedreptate” (1 Ioan 1:9). Și răspunsul Său dat lui Petru este, de asemenea, foarte important. Suntem „spălați” când Îl acceptăm pe Isus și suntem botezați. De obicei nu avem nevoie de rebotezare atunci când, după botez, păcătuim din nou. Dar ca și Petru, avem nevoie de o recurățire de păcat. Această poruncă de a ne spăla picioarele simbolizează acest lucru.

Aplicație: În mod natural, noi credem că suntem mai buni decât alții și căutăm în mod egoist să fim cei mai importanți. Dar exemplul lui Isus ne arată că până nici chiar Dumnezeu nu trăiește ca să se mulțumească pe Sine Însuși. Când urmăm exemplul lui Isus și ne spălăm reciproc picioarele, arătăm că vrem ca Isus să ne curățească inimile de păcat și că suntem dispuși să slujim altora cu dragoste. În aceste vremuri, Duhul Sfânt este întotdeauna prezent pentru a ne ajuta să ne cercetăm inimile. Astfel, suntem convinși de păcat și putem să fim asigurați că Isus a iertat păcatele noastre. Cât de minunată și sacră este slujirea!