[miercuri, 8 decembrie] Distrugerea viitoare

Text de studiu: Luca 21:5,6

După ce a vorbit cu grecii în curtea neamurilor, Isus i-a condus pe ucenicii Săi spre ieșire. O mulțime de oameni a mers cu ei, așa că se mișcau încet. Dar ritmul lor lent I se potrivea, pentru că nu Îi făcea plăcere să plece. Aceasta urma să fie separarea Sa finală de curțile templului. El nu avea să mai intre niciodata în ele.

Când le-a spus liderilor religioși: „Vi se lasă casa pustie”, El vorbea despre templu și curțile sale. Știau asta; și, deși se prefăceau că nu erau îngrijorați cu privire la acest lucru, ei erau, de fapt, îngroziți. Se temeau că o întâmplare misterioasă le-ar fi putut distruge în curând frumosul lor templu.

Și ucenicii lui Isus erau îngrijorați. Zidurile clădirilor templului erau din blocuri mari de marmură albă. Acestea fuseseră tăiate pentru a se potrivi atât de bine, încât spațiile dintre ele cu greu puteau fi văzute. Ei se întrebau cum s-ar fi putut ca astfel de clădiri să fie vreodată distruse. Când ieșeau prin intrarea principală, cea care permitea accesul la clădirile și curțile templului, „unul dintre ucenicii Lui i-a zis: Învățătorule, uită-Te ce pietre și ce ziduri!” Care a fost răspunsul lui Isus? Marcu 13:1,2

Aceasta trebuie să fi fost o veste șocantă atât pentru ucenicii Săi, cât și pentru mulțimea care Îl asculta. Construcția acestui complex al templului fusese începută de Irod cel Mare cu aproximativ 46 de ani înainte ca Isus să-Și înceapă lucrarea Sa publică și avea să mai continue pentru încă 32 de ani (Ioan 2:20).

Aceste clădiri „noi” și aceste curți înlocuiseră templul construit de Zorobabel cu aproximativ 500 de ani înainte (Ezra 6:15). Dar profeția lui Isus cu privirea la distrugerea acestui complex al templului avea să se împlinească peste aproximativ 40 de ani, când o armată romană condusă de Titus avea să distrugă, în anul 70 d.Hr., atât Ierusalim, cât și templul.

Aplicație: Ce dovadă că nimic nu este permanent în această lume! De aceea avem nevoie de credință, așa cum a avut Avraam. Locuia în corturi în timp ce „aștepta cetatea care are temelii tari, al cărei meșter și ziditor este Dumnezeu” (Evrei 11:10).