[vineri, 12 noiembrie] Intrarea triumfală

Oamenii din Ierusalim au auzit curând ce se întâmpla și s-au grăbit să se alăture mulțimii fericite care Îl onora pe Isus. Orbii pe care Isus îi vindecase deschideau calea, muții pe care îi vindecase strigau spre lauda Lui și ceilalți pe care îi ajutase Îl salutau ca rege al lor. Curând, mii de persoane se înghesuiau în jurul lui Isus, cântând și lăudând pe Dumnezeu.

Dar preoții erau plini de ură și invidie. Au încercat să-i oprească pe oameni și, în cele din urmă, I-au spus lui Isus să îi mustre. Dar Isus le-a spus simplu că, dacă acei oameni ar fi tăcut, pietrele ar fi strigat laude pentru El. Nimic nu putea opri profeția de la îndeplinire.

Apoi, când Isus a ajuns pe vârful dealului, deasupra orașului, S-a oprit și S-a uitat la orașul aflat pe cealaltă parte a văii Chedron. Mulțimea de oameni s-a oprit și ea. Admirau frumusețea uluitoare a marmurei albe din zidurile templului, care reflecta după-amiaza târziu lumina soarelui.

Dar ochii lui Isus s-au umplut de lacrimi. Cu durere, El a descris distrugerea care avea să se abată asupra Ierusalimului. Cât de mult iubea pe poporul Său! Venise să îi salveze. Cum putea să renunțe El la ei? Luca 19:41-44

Încă supărați, preoții au încercat din nou să-i reducă la tăcere pe oameni. Dar pentru că nu au putut face asta, i-au rugat pe ofițerii romani din mulțime să îi ajute. Cu calm și putere, Isus le-a spus că nu venise să fie un rege pământesc. I-a asigurat că în curând El avea să meargă la Tatăl Său, iar ei nu aveau să-L mai vadă până ce nu avea să revină în glorie.

Ofițerii au ascultat ceea ce le spunea Isus. Ei au văzut dragostea și bunătatea Lui. Au simțit compasiune pentru El și au vrut să-L venereze.

S-au întors spre liderii religioși și i-au acuzat pe ei că au provocat toată agitația. Între timp, Isus a plecat în liniște din mulțime și a mers la templu.

Aplicație: Acei ofițeri romani păgâni au fost puternic impresionați de cuvintele lui Isus pentru că „niciodată n-a vorbit vreun om ca omul acesta.” (Ioan 7:46). Cuvintele Sale puternice au creat lumi (Evrei 11:3) și au vindecat trupurile și inimile. Cuvintele Lui încă mai au aceeași putere. Ele sunt suficient de puternice pentru a te recrea! Vrei ca El să facă asta pentru tine? Nu-L face să plângă pentru tine. Roagă-L să te schimbe. El promite, în Cuvântul Său, că va face asta pentru tine. Cuvintele Lui au putere. 2 Corinteni 5:17; Ezechiel 36:26,27