[joi, 28 octombrie] „Ce răsplată vom avea?”

Text de studiu: Matei 19:27-29

Petru Îi amintise lui Isus că el și ceilalți ucenici lăsaseră totul și Îl urmaseră. Apoi a întrebat: „Ce răsplată vom avea?” Mulți dintre ei renunțaseră la a mai fi pescari, iar Matei renunțase la un loc de muncă bine plătit de autorități.

În afară de aceste sacrificii, cel putin jumătate dintre ei fuseseră primii Săi adepți. Ei au rămas atunci când mulți alții Îl părăsiseră (Ioan 6:66-68). Ei crezuseră în El chiar și atunci când frații Lui nu o făceau (Ioan 7:5). Nu-i făcea asta demni de a moșteni Împărăția lui Dumnezeu?

Poate – dacă vom compara accesul în Împărăția lui Dumnezeu cu plata pe care o firmă o face către angajații ei. Dar nu are legătură cu modul în care vor fi răsplătiți lucrătorii lui Dumnezeu. Isus a spus: „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta” (Ioan 18:36). El nu Își răsplătește lucrătorii așa cum o face lumea. Era numai corect ca Petru și ceilalți ucenici să Îi fie loiali lui Isus atunci când a devenit nepopular. Ei credeau că El era „Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu”. (Matei 16:16). Astfel, era un privilegiu să rămâi lângă El când ceilalți plecau.

Întrebarea lui Petru — „Ce răsplată vom avea?” — arată felul în care ucenicii vedeau serviciul lor în lucrarea lui Dumnezeu. Sună ca și cum fuseseră angajați și acum își cereau plata. Această mentalitate se asemăna foarte mult cu religia fariseilor. Lucraseră din greu pentru a ajunge să fie buni și se așteaptau ca plata lor să fie: un loc în Împărăția lui Dumnezeu.

„Fariseii” moderni încă mai cred că „plata” lor depinde de valoarea lucrării lor. Dar în lecția de vineri vom vedea că Isus a învățat exact opusul.

Aplicație: Chiar și atunci când ucenicii își dădeau toată silința, de fapt, își făceau doar datoria – ei erau încă „robi netrebnici”. La fel și noi. Luca 17:10 . Ei nu puteau face nimic pentru a fi vrednici să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Nici noi nu putem. Isus ne dă viața veșnică și Împărăția ca pe un dar gratuit și plin de iubire. Acest dar este oferit în baza iubirii și loialității. Nu am putea câștiga vreodată un loc acolo prin merite personale.