[vineri, 22 octombrie] Două rugăciuni diferite

Text de studiu: Luca 18:9-14

Următoarea pildă a lui Isus a fost un avertisment pentru oamenii „care credeau despre ei că erau drepți”. Fariseii din timpul lui Isus credeau așa, dar există și acum mulți oameni care nu sunt cu mult diferiți. Înainte de a continua lecția,
citește întreaga pildă din Luca 18:9-14.

Fariseul Îi mulțumea lui Dumnezeu că el nu era ca alți oameni. Se compara pe el însuși cu alți oameni, nu cu Legea lui Dumnezeu. Asta îl făcea să se simtă drept, iar pe alții, cum era acel colector de taxe, să îi socotească pierduți. Ascultă Dumnezeu rugăciuni ca aceasta? Cui a spus Isus că se ruga fariseul? Versetul 11 Ce a spus Isus despre neprihănirea fariseilor? Matei 5:20

O persoană care crede că este bună îi va critica pe cei despre care crede că nu sunt așa. Cu cât găsește mai multe greșeli la alții, cu atât mai mult crede că este superioară. O astfel de gândire îi transformă pe oameni în judecători ai altora. Ce spune Biblia despre acest subiect în Romani 2:1?

Acel fariseu credea că își câștigă neprihănirea (devine bun) prin ceea ce face și, cu mândrie, Îi amintea lui Dumnezeu de faptul că postea și dădea zecime. Dar mândria este unul dintre cele mai frecvente păcate și foarte greu de depășit. Ce crede Dumnezeu despre asta? Citește Proverbele 16:5.

Cât de diferit a fost colectorul de taxe! El știa că nu era neprihănit. Își amintea bine doar căile lui rele. Bătându-se în piept, spune: „Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!” Isus a spus că acesta din urmă a fost iertat, dar nu și fariseul. De ce? Vameșul venise să ceară lui Dumnezeu iertare și binecuvântare și i s-a dat ce a cerut. Fariseul credea că este bun și nu a venit la Dumnezeu pentru binecuvântare, așa că nu a primit.

Aplicație: Noi nu vom fi salvați doar pentru că facem lucruri bune sau pentru că nu facem lucruri rele. Isus este Cel care ne salvează. Numai lucrurile bune făcute din dragoste pentru El și dragoste pentru alții Îl fac pe Dumnezeu fericit. Când vii la Dumnezeu și într-adevăr vrei ajutorul și iertarea Lui, El te aude și îți dă ceea ce-I ceri. Ține minte acest lucru!