[vineri, 1 octombrie] Cel pierdut este găsit

Isus spunea o pildă despre doi frați, amândoi pierduți. Cel mai tânăr și-a pierdut moștenirea și tinerețea trăind neînțelept „într-o țară depărtată”. Dar în cele din urmă, dându-și seama cât de nechibzuit fusese, s-a hotărât să meargă acasă. Hainele îi erau zdrențuite și picioarele îi erau goale. De asemenea, felul în care trăise îi schimbase înfățișarea. Totuși, tatăl său l-a recunoscut „când era încă departe”. Ce a făcut tatăl atunci cînd și-a văzut fiul în depărtare? Luca 15:20-24

Oh, tatăl acela iubitor l-a primit pe fiul său „pierdut”! Puteți să înțelegeți ce simte Dumnezeu față de cei care Îl părăsesc și care „cad în groapa pe care au făcut-o”? (Psalmii 9:15). Cât de mult Își dorește ca ei să părăsească căile lor rele și să se întoarcă la El! Dumnezeu, „care nu obosește iertând”, va avea milă de ei și, așa cum a făcut tatăl din pildă cu fiul său, îi va îmbrățișa. (Isaia 55:7).

Când fiul mai mare s-a întors de la lucrul câmpului, un servitor i-a spus motivul bucuriei pe care o putea auzi în casă. Dar acest lucru l-a înfuriat atât de tare, încât nu a vrut să intre în casă. „Tatăl său a ieșit și a vorbit cu el.” Ce și-au zis unul altuia? Luca 15:25-32

Acel fiu mai mare, care îl disprețuia pe fratele său mai tânăr, îi reprezenta pe farisei, cei care îi disprețuiau pe vameși și pe păcătoși. De asemenea, el îi reprezintă pe oamenii care se consideră drepți și care îi disprețuiesc pe cei ale căror păcate sunt vizibile. Asemenea fariseilor, ei se străduiesc să fie drepți — nu pentru că Îl iubesc pe Dumnezeu, ci pentru că nu doresc să fie pierduți. Aceasta era problema fiului mai mare. Se străduia, dar îi lipsea dragostea. „Cine nu iubește n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste”. (1 Ioan 4:8). Era la fel de pierdut ca fratele său mai mic. Dar în pildă, fratele mai mic „era pierdut și a fost găsit”.

Aplicație: Mulțumim lui Dumnezeu că „a fost găsit”! Pentru că știi cât de mult ne iubește Dumnezeu pe fiecare, îi poți ajuta pe unii dintre copiii Lui pierduți să găsească drumul către casă. Vrei să îți oferi ajutorul?