[luni, 13 septembrie] Călătorind la Ierusalim

Unele dintre cele mai importante învățături predate de Isus s-au desfășurat în momente și locuri ce pot părea total neplanificate. Învățătura Lui despre nașterea din nou a fost mai întâi prezentată lui Nicodim, noaptea. Și învățăturile din povestirea samariteanului milos au fost întâi prezentate în Ierihon, când era doar în trecere.

Isus era încă pe drumul spre Ierusalim. Aceasta fusese destinația Lui începând din momentul în care „Și-a îndreptat fața hotărât” să meargă acolo, plecând din Galileea. Călătoria Sa fără grabă Îl purtase prin locuri unde a putut să vorbească oamenilor în Samaria și Pereea, iar la revenirea în Iudeea se oprise în Ierihon.

Toate aceste călătorii se întinseseră pe câteva săptămâni, și iarna se apropia. Praznicul Înnoirii Templului (Hanukkah) avea loc în timpul iernii. Se pare că Isus voia să meargă la templul din Ierusalim ca să participe la această sărbătoare. Prezența Lui L-ar fi făcut cunoscut mai multor oameni, iar aceștia ar fi putut după aceea observa drumul Său către cruce.

Așa că El și ucenicii au părăsit Ierihonul pe același drum pe care călătorise și samariteanul milos când îl găsise pe omul rănit. Isus și ucenicii mergeau pe jos. Sunt aproximativ 24 km de la Ierihon la Ierusalim. Mare parte din acest drum este în urcare pentru că Ierusalimul se află la o altitudine cu aproximativ 1 km mai mare decât Ierihonul.

În timpul acestei călătorii obositoare, Isus a avut timp să se gândească la multe lucruri. El îi iubea pe oameni, dar ei nu Îl înțelegeau. „Nici frații Lui nu credeau în El” (Ioan 7:5). Ucenicii încă mai credeau că avea să întemeieze o împărăție pământească (Fapte 1:6). Liderii poporului Îl urau (Ioan 15:18). L-a descurajat acest lucru pe Isus? Citește Isaia 42:4.

Aplicație: Nici tu nu ar trebui să fii descurajat atunci când oamenii te urăsc. Iubește-i tu în schimb, așa cum l-a iubit și l-a ajutat samariteanul milos pe dușmanul său. Mai mult decât atât, Isus vrea să-i iubești pe ceilalți așa cum te-a iubit și El pe tine (Ioan 15:12,13). Dar cum poți face asta? Citește Ioan 17:26; Evrei 12:2.