[duminică, 6 iunie] Anticiparea unui anunț

Isus a ales doisprezece bărbați dintr-un grup mai mare de apropiați și i-a uns să fie apostoli. Mai târziu, vor fi și alți apostoli (precum apostolul Pavel), dar acești primi doisprezece apostoli aveau să fie conducătorii noii biserici creștine după întoarcerea lui Isus în cer.

Însă aveau nevoie de instruire pentru această lucrare importantă. Aveau nevoie să înțeleagă ce însemna acea împărăție la care făcuse referire Isus atunci când a spus: „Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape.” (Matei 4:17) De asemenea, aveau nevoie să știe ce fel de locuitori se vor găsi în această împărăție.

După ce Isus i-a rânduit pe cei doisprezece apostoli, El i-a condus jos de pe munte pe plaja nisipoasă de la marginea lacului. Acolo se adunau deja mulțimi de oameni veniți de peste tot. Ei veniseră „ca să-L asculte și să fie vindecați de bolile lor. (…) Și tot norodul căuta să se atingă de El, pentru că din El ieșea o putere care-i vindeca pe toți”. (Luca 6:17,19) Ce scenă trebuie să fi fost aceea!

În curând, pe plaja îngustă se adunaseră mult prea mulți oameni ca să-L vadă și să-L audă. Prin urmare, Isus și recent numiții apostoli s-au urcat înapoi pe munte, conducând mulțimile nerăbdătoare. Au găsit un loc cu iarbă, plat și deschis, unde oamenii puteau să stea confortabil în timp ce-L ascultau pe Isus.

Imaginează-ți că te afli în mulțimea aceea. Încă este dimineața devreme și o briză blândă mișcă iarba. Oamenii din jurul tău, precum și apostolii din jurul lui Isus, speră cu toții că El va face un anunț palpitant despre noua împărăție pe care o așteaptă.

Când Isus a fost gata să vorbească, mai întâi i-a privit pe cei doisprezece apostoli ai Lui (Luca 6:20). Aceștia erau în perioada de instruire, iar pentru ei era foarte important să cunoască ceea ce urma să spună El.

După aceea, El a privit mulțimea de oameni. Știa că ei voiau să audă despre Împărăția Lui și despre asta avea să și vorbească, dar nu urma să fie deloc ce așteptau ei. În schimb, a vorbit despre pregătirea pentru Împărăția Lui.

Aplicație: Ce este mai important – să ai măreție lumească sau să te pregătești pentru împărăția cerească?