[vineri, 30 aprilie] Tulburare în templu

După petrecerea de nuntă din Cana, Isus și familia Sa „s-au coborât în Capernaum”, o cetate aflată la aproximativ 24 de kilometri. Cana se găsea pe un deal, iar Capernaum era în vale, lângă Marea Galileii. Prin urmare, ei, literal, au coborât.

Când a venit timpul sărbătorii anuale de Paști, mii de oameni din toată țara și-au început călătoria spre templul din Ierusalim. Mulți alții au venit din alte teritorii. Datorită predicării lui Ioan Botezătorul, cu ocazia acestui Paști, gândurile oamenilor erau îndreptate mai mult ca niciodată spre sosirea lui Mesia.

Ei așteptau ca Mesia să vină și să-i elibereze de romani și să-i facă din nou un popor puternic și independent. Însă Isus știa că aceștia aveau să fie dezamăgiți. El S-a alăturat unui grup care mergea la Ierusalim și a încercat să schimbe gândurile oamenilor spre ceea ce profeții scriseseră despre Mesia.

La Ierusalim, Isus S-a dus la templu, acolo unde se presupunea că preoții îi conduceau pe oameni să se închine lui Dumnezeu. Dar ceea ce a văzut și auzit în curtea exterioară a templului nu era închinare. Ioan 2:14 Oamenii trebuiau să aducă un animal ca jertfă la templu, însă pentru cei care locuiau departe nu era ușor să aducă animale cu ei. Prin urmare, le cumpărau din Ierusalim. Preoții au permis ca animalele să fie aduse și vândute în curtea exterioară, primind în schimb o parte din profit.

De asemenea, oamenii trebuiau să aducă bani pentru cheltuielile de la templu. Cum aici se foloseau doar bani speciali, oamenii trebuiau să-și schimbe banii obișnuiți în banii templului. Așadar, în curte se găseau mese la care erau schimbați banii în acest scop. Preoții obțineau un profit și din asta.

Aplicație: Oamenii nu vând animale și nici nu schimbă bani în biserica ta, nu? Gândește-te însă astfel: corpul nostru este templul lui Dumnezeu. Suntem noi în interiorul nostru la fel de liniștiți și de respectuoși precum Își dorește Dumnezeu să fim, sau ne gândim și vorbim despre lucruri lumești de zi cu zi?