[marți, 27 aprilie] Nunta din Cana

Până în momentul acesta, cinci bărbați aleseseră să-L urmeze pe Isus. Aceștia erau Ioan, Andrei și fratele lui, Petru, Filip și Natanael. Toți aceștia erau din Galileea, unde Însuși Isus crescuse. La fel ca mulți alții, aceștia probabil că merseseră la locul din apropiere de Ierihon unde predica Ioan Botezătorul, lângă râul Iordan. Isus și cei care erau cu El au mers aproximativ 100 de kilometri față de locul unde predica Ioan Botezătorul, iar în a treia zi au ajuns într-o cetățuie din Galileea, pe nume Cana. Aceasta era cetatea natală a lui Natanael, iar la doar 13 kilometri se găsea Nazaret, cetatea natală a lui Isus. Isus știa că urma să aibă loc o nuntă în Cana și că mama Sa avea să fie acolo. După ce a sosit alături de cei cinci discipoli, au fost invitați și la petrecerea de nuntă.

Trecuseră cam două luni de când Isus plecase de acasă, astfel că atât El, cât și mama Lui erau nerăbdători să se vadă. Iosif, soțul ei, murise și simțea lipsa prezenței mângâietoare a lui Isus în casa lor. Auzise că fusese în pustie și fusese foarte îngrijorată în privința Lui. Isus era slab ca urmare a postului de 40 de zile; dar era în continuare Fiul ei drag și grijuliu. Cât de bucuroși au fost să se vadă!

Maria își dădea seama că Isus avea un nou aer de demnitate și de putere. A observat respectul și admirația pe care I le arătau discipolii Săi. Și invitații de la nuntă păreau să fie cu ochii pe El. Maria nu putea fi mai mândră de El.

Petrecerea de nuntă a fost plină de veselie, iar Maria era ocupată ajutând. Când slujitorii i-au spus că rămăseseră fără must, s-a dus la Isus și I-a spus despre această situație. Ioan 2:3-5

Aplicație: Răspunsul dat de Isus Mariei ne poate părea obraznic, dar în cultura acelor zile, felul în care i s-a adresat era respectuos. Iar fața și vocea Lui erau pline de dragoste. Prin urmare, Maria le-a spus slujitorilor: „Să faceți orice vă va zice.” Și noi suntem slujitorii Lui și trebuie să facem orice ne-a spus în Biblie să facem.