[marți, 2 martie] Alunecare rapidă

 

 

După ce a slujit ca guvernator al lui Iuda timp de 12 ani, Neemia a trebuit să se întoarcă la regele Persiei. Fără conducerea spirituală a lui Ezra și Neemia, mulți oameni s-au întors la căile lor păcătoase.

 

Au devenit nepăsători în privința păzirii Sabatului și, din nou, au început să se căsătorească cu femei păgâne. Marele-preot a mers până într-acolo, încât l-a lăsat pe dușmanul lor păgân, Tobia, să-și mute lucrurile în camerele de depozitare ale Templului și să stea acolo, când se afla la Ierusalim.

 

Neemia a primit permisiunea regelui de a se întoarce la Ierusalim și a încercat să-i aducă pe oameni înapoi la Dumnezeu. Mai întâi, a aruncat lucrurile lui Tobia din camerele de depozitare ale Templului și a ordonat ca locul respectiv să fie curățat.

 

Camerele acelea erau pentru păstrarea hranei pe care oamenii o aduceau drept zeciuială pentru leviți.

 

Când au încetat să-și mai aducă zeciuiala, leviții au fost nevoiți să-și părăsească îndatoririle de la Templu și să meargă la câmp pentru a-și cultiva hrana. Ce a făcut Neemia în privința aceasta? Neemia 13:10-13

 

Neemia a fost îngrozit de faptul că mulți oameni își făceau lucrul lor obișnuit în Sabat. Unii făceau suc de struguri. Alții culegeau cereale. Iar alții își încărcau măgarii cu tot felul de lucruri pe care voiau să le ducă la Ierusalim ca să le vândă. Neemia a vorbit și despre problema aceasta. Versetul 15

 

Mai apoi, Neemia a văzut câțiva oameni aducând pește și alte lucruri la Ierusalim pentru a le vinde în Sabat. El i-a certat pe liderii care permiteau acest lucru și a poruncit ca porțile să fie închise în timpul Sabatului. Acei negustori au venit încă două Sabate și au așteptat peste
noapte lângă porți, dar Neemia i-a avertizat să nu mai vină în Sabat, așa că au încetat să mai vină. Versetele 16-21

 

O altă problemă era căsătoria cu femeile păgâne. Liderii care nu și-au rupt legăturile cu idolatrii au fost dați afară din slujbele de la Templu. Chiar și un nepot al marelui-preot se căsătorise cu o fiică a lui Sanbalat. Pentru că a refuzat să se despartă de soția sa păgână, a trebuit să părăsească Israelul.

 

Aplicație: Neemia a trebuit să postească și să se roage pentru putere și înțelepciune, ca să poată rezolva aceste probleme dificile în felul lui Dumnezeu. Oamenii trebuiau să aleagă. Ori făceau ce le poruncise Dumnezeu, ori se separau de poporul Său. Credeți că așa ar trebui să procedeze și biserica lui Dumnezeu din zilele noastre?