[vineri, 26 februarie] Bunătate față de săraci

 

 

Înainte ca reconstrucția zidului Ierusalimului să fie finalizată, Neemia a trebuit să rezolve o altă problemă gravă. Timp de câțiva ani, fermele din Iuda nu au produs cantitatea obișnuită de cereale, iar prețul de vânzare al produselor existente era foarte mare.

 

Acest lucru a provocat multă suferință în rândul oamenilor săraci. Pentru a cumpăra alimente, unii dintre ei și-au ipotecat proprietățile ca să obțină bani de la oamenii bogați. În plus, pentru a-și plăti impozitele anuale, au împrumutat și mai mulți bani de la aceiași oameni bogați, care le cereau dobânzi neobișnuit de mari.

 

Aceste familii sărace nu-și puteau plăti datoriile, așa că oamenii bogați de la care împrumutaseră bani le-au luat proprietățile ipotecate. În unele cazuri, le-au luat chiar și copiii ca să-i vândă ca sclavi.

 

Cu terenurile luate, aceste familii nu aveau nicio posibilitate de a face rost de bani pentru a-și răscumpăra copiii sau proprietățile. Riscau să devină ei înșiși sclavi. Viitorul nu părea să le ofere vreo speranță că vor mai avea vreodată familii reunite și fericite.

 

Când acești oameni săraci i-au povestit lui Neemia ce li se întâmplase, acesta s-a mâniat. El a vorbit cu oamenii bogați care le împrumutaseră bani și i-a mustrat pentru că au perceput dobânzi de la săraci. Leviticul 25:35-37

 

Apoi, la o întâlnire, le-a vorbit despre lucrul acesta. Dumnezeu spusese că dacă împrumuți bani unui copil de-al Său, care este sărac, să nu fii față de el ca un cămătar și să nu ceri camătă de la el (Exodul 22:25).

 

Neemia le-a împrumutat săracilor bani și cereale, fără să le perceapă dobândă. Apoi le-a cerut și celorlalți să facă același lucru. El le-a spus oamenilor bogați să returneze proprietățile și dobânzile luate de la săraci. Din fericire, ei au promis că așa vor face. Aceasta implica și înapoierea copiilor. Neemia 5:8-12

 

Aplicație: Cât spune Biblia că ar trebui să împrumutăm unei persoane sărace? Deuteronomul 15:7,8