[vineri, 22 ianuarie] Persecutarea poporului lui Dumnezeu

 

 

Când Gabriel a explicat prima viziune a lui Daniel, a spus că misteriosul corn mic „va asupri pe sfinții Celui Preaînalt” și va declara război sfinților. Iar când Gabriel a explicat a doua viziune, a spus că micul corn „va face pustiiri de necrezut”, „va izbuti în tot ce va începe” și „va nimici (…) poporul sfinţilor”.

 

Daniel a fost foarte îndurerat când a auzit despre persecuția teribilă prin care urma să treacă poporul lui Dumnezeu. El spera că persecuția babiloniană a poporului lui Dumnezeu și opoziția față de serviciile de la Sanctuar se vor încheia la sfârșitul celor 70 de ani de captivitate (Ieremia 29:10). Atunci, templul de la Ierusalim putea fi reconstruit, și slujbele Sanctuarului puteau începe din nou (Isaia 44:28).

 

Daniel nu înțelegea ce legătură era între cei 70 de ani și curățarea Sanctuarului la sfârșitul celor 2 300 de zile. Când Gabriel a spus că cele 2 300 de zile se referă la „niște vremuri îndepărtate”, Daniel a fost atât de confuz și de tulburat, încât a leșinat și a fost bolnav pentru mai multe zile. Gabriel urma să termine de explicat semnificația celor 2 300 de zile. Vom afla despre aceasta în studiul următor!

 

Acum, să ne uităm la acea perioadă teribilă de persecuție a poporului lui Dumnezeu, cauzată de cornul mic timp de „o vreme, două vremi și o jumătate de vreme”. Daniel a înțeles că o „vreme” profetică înseamnă un an (Daniel 4:16). De aceea, „vremurile” din Daniel 7:25 sunt simboluri pentru ani normali (1 an – 360 de zile). Apocalipsa 11:2,3

 

Acum, să facem niște calcule. O zi profetică reprezintă un an real (Ezechiel 4:6). Aceasta înseamnă că persecuția poporului lui Dumnezeu va dura 1 260 de ani (nu 70 de ani).

 

În timpul celei de-a patra fiare și a cornului mic, poporul lui Dumnezeu a fost persecutat teribil pentru că a refuzat să încalce Legea lui Dumnezeu și să asculte de tradițiile oamenilor. Pedeapsa lui era adesea tortura și moartea. Dar Dumnezeu a fost cu fiecare dintre oamenii Săi credincioși și i-a făcut puternici. Fiecare dintre ei a fost un martor pentru toți privitorii.

 

Ar permite Dumnezeu ca această persecuție să dureze pentru totdeauna? Vor fi fiara și cornul mic pedepsite vreodată pentru răutatea lor?

 

Aplicație: Următoarea parte a viziunii lui Daniel este despre judecată și despre modul în care Dumnezeu va întemeia Împărăția Sa, care nu se va sfârși niciodată. Vom studia despre aceasta săptămâna viitoare.