marți, 17 noiembrie

 

 

Uneori, influența exercitată de alții în viața noastră ne poate crea probleme. Putem ajunge să facem lucruri pe care nu le-am face în mod normal, pentru simplul fapt că nu suportăm să fim lăsați pe dinafară. Acest gen de presiune este mai puternic în adolescență, când suntem extrem de vulnerabili în fața criticii prietenilor noștri și când simțim nevoia disperată de a fi acceptați în grupul lor. La acest nivel, dorința de a fi acceptați de prietenii noștri este mai mare decât cea de a fi acceptați de părinți. În același timp, încercăm să hotărâm ce valori, dintre cele pe care le-am primit ca urmare a educației, vom păstra și pe care le vom respinge. Ceva trebuie să cedeze acestei presiuni și adeseori sunt sacrificate judecata și puterea voinței.

 

Există doi pași pe care trebuie să-i parcurgem atunci când avem de-a face cu influența altora. Primul pas este să-i respectăm pe ceilalți fără să-i idolatrizăm. Alege-ți modelele cu grijă, dar nu le ridica la rangul de sfinți. Toți facem greșeli și toți suntem păcătoși. Cineva îl poate ajuta pe semenul său, dar nimeni nu poate să trăiască în locul lui.

 

Al doilea pas este să conștientizăm că procesul cuprinde două aspecte: suntem influențați și exercităm influență. „Nimeni nu este o insulă”, spunea poetul John Donne. Toți suntem legați prin diferite legături de influență. Dacă ne gândim puțin, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face unii pentru alții este să acționăm de așa manieră încât să transformăm lanțurile controlului asupra celorlalți într-o viață pusă în slujba lor.

 

Notează pe rândurile de mai jos persoanele care, din câte știi sau îți dai seama, te influențează în mod real la momentul acesta. Apoi, notează persoanele pe care crezi că le influențezi tu.