[sâmbătă, 14 noiembrie]
Ce pot face eu?
De câte ori ți-ai spus: „Dacă fac cutare sau cutare lucru, toți vor crede că sunt un caraghios”? Așa că nu mai faci lucrul respectiv. Altă dată te pregătești să te duci la o întâlnire, și părinții îți strigă din urmă: „Nu uita de onoarea familiei! Ai grijă să nu ne faci de rușine!”
„Bineînțeles că nu voi face nimic de acest fel”, murmuri printre dinții încleștați. Totuși, pe drum, te gândești supărat: „Părinții mei sunt preocupați doar de prețioasa lor reputație! Nu le pasă cu adevărat de mine sau de sentimentele mele. Nu au încredere în mine.” Dar, mai târziu, vocile lor îți răsună în minte și nu poți să-i faci de rușine.
Specialiștii din domeniul comunicării ne spun că monitorizăm permanent reacția celorlalți și ne schimbăm replicile și acțiunile conform acestei reacții. Chiar și atunci când suntem departe de „ceilalți” – de „cei importanți” pentru noi –, ne modelăm viața pentru a ne putea ridica la nivelul așteptărilor lor și dorinței noastre de a fi acceptați de ei. Să recunoaștem: noi creștem tânjind după aprobarea mamei sau tatălui.
Este remarcabil cât de multă influență avem unii asupra altora, uneori chiar inconștient. Billy Joel, rockerul, i-a spus odată lui Paul McCartney, fost membru al formației Beatles, că-i datorează viața. Joel spunea că în adolescență a putut să-și depășească timiditatea și să-și dezvolte propriul talent muzical ascultând formația Beatles.
Într-un interviu difuzat la radio, Joel vorbea despre lupta cu depresia și cu tentativa de sinucidere din adolescență. Din aceste amintiri dureroase s-a născut hitul său „You’re only human” (Ești doar un om), un cântec despre iertarea de sine și găsirea de soluții la problemele vieții. Influența involuntară exercitată de grupul Beatles asupra unui puști din New York a creat la rândul său un cerc de influență, pentru că Joel continuă să-i influențeze pe ascultătorii stilului său muzical. Deși viețile cântăreților rock nu sunt cele mai bune modele de urmat, nu se poate nega faptul că ei îi influențează totuși pe mii de oameni.
Tu ce model ți-ai ales?
Gândește-te la trei domenii din viața ta care ar putea exercita o influență pozitivă:
„Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se oprește pe calea celor păcătoși și nu se așază pe scaunul celor batjocoritori! Ci își găsește plăcerea în Legea Domnului și zi și noapte cugetă la Legea Lui! El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care își dă rodul la vremea lui și ale cărui frunze nu se veștejesc: tot ce începe, duce la bun sfârșit. Nu tot așa este cu cei răi, ci ei sunt ca pleava, pe care o spulberă vântul. De aceea cei răi nu pot ține capul sus în ziua judecății, nici păcătoșii în adunarea celor neprihăniți. Căci Domnul cunoaște calea celor neprihăniți, dar calea păcătoșilor duce la pieire” (Psalmii 1).
În acest psalm, David explică avantajele evitării unei companii rele.
Întâlnește-te cu un prieten și gândiți-vă la câteva lucruri pe care le-ați putea face – de exemplu păstrarea curățeniei pe o alee, voluntariat la un spital, la un adăpost pentru animale sau la o bibliotecă publică. Ați putea vizita o dată pe lună un orfelinat, ați putea trimite felicitări cuprinzând cuvinte încurajatoare unor membri bolnavi ai bisericii. Folosiți-vă imaginația și faceți din acest proiect un mijloc de a vă simți bine.