[marți, 12 mai]

 

 

Ești la o vârstă când trebuie să iei o decizie cu privire la anturajul pe care ți-l alegi. Să îți faci sau nu prieteni creștini sau „mai puțin creștini”? Să te lași sau nu influențat de anturaj? Cât de importanți sunt pentru tine prietenii? Sunt mai valoroși decât tot ceea ce ai învățat în familie și la biserică? Ești pregătit să spui „nu” influențelor rele?

 

Este important să începi să-ți pui astfel de întrebări, ca să fii pregătit să faci o alegere bună în ceea ce privește grupul de prieteni, pentru că uneori astfel de decizii îți afectează întreaga viață. Într-adevăr este greu să alegi între a-ți păstra principiile și a câștiga acceptarea colegilor prin conformarea la stilul acestora. Dar, ca să-ți fie mai ușor, găsește-ți un prieten care împărtășește aceleași valori ca și tine și sprijiniți-vă reciproc. Dacă prietenii tăi te împing mereu să faci ceva care nu-ți convine, amintește-ți că prietenii adevărați te plac așa cum ești, și nu așa cum ar vrea ei să fii. Spune „nu” cu hotărâre, ca și cum ești convins de refuzul tău. Şi, nu în ultimul rând, roagă-te ca Dumnezeu să-ți dea putere să te îndepărtezi de zona de presiune.

 

La rândul tău, nu face presiuni asupra altora. Fii atent la orice formă subtilă de presiuni pe care ai putea să o exerciți. Poate ai făcut lucrul acesta în mod inconștient, dar gândește-te la efectele pe care le poate avea presiunea exercitată de tine asupra altora.

 

Ia-ți timp și gândește-te la viața ta și la ce poate să facă un anturaj rău din tine.