[joi, 2 aprilie]

 

 

Când s-a înfățișat la tribunal ca să plătească amenda de circulație, un tânăr a observat cu încântare că judecătorul era fostul lui antrenor de fotbal. Grozav! Deși îl cunoștea prea bine pe judecător ca să nu aibă convingerea că va conduce mașina altfel decât până acum, avea măcar încrederea că va fi tratat cu milă.

 

Este un lucru foarte important să ai încredere în cel care te judecă. Ştim că Hristos ne iubește și că a plătit cu viața Sa prețul pentru ca noi să putem alege o cale mai bună. Modul în care ne-a corectat El, chiar dacă a fost ferm, a fost plin de iubire. Nu putem spune același lucru despre cei care ne judecă aici, pe pământ – oamenii criticoși și bârfitori.

 

Faceți o listă cu bârfitorii și criticoșii pe care îi cunoașteți. (Lista să fie secretă.) Apoi priviți cu atenție și sinceritate. Considerați că și numele vostru ar trebui să fie scris pe această listă? S-ar putea să descoperiți că au fost situații în care i-ați lovit pe alții pe la spate prin cuvintele voastre. Sau poate că ați fost lipsiți de bunătate și nu ați regretat acest lucru.

 

Dacă descoperim cumva că și numele nostru este pe listă, să-l ștergem cu sângele lui Hristos. Prin credință, putem avea asigurarea aceasta, dar să nu uităm că tot prin credință și alții au acest drept la mila lui Dumnezeu.

 

Judecățile sunt foarte ușor de rostit, câtă vreme „nu ai umblat în papucii celuilalt”. Pe de altă parte, trebuie să fim atenți să nu alunecăm în cealaltă extremă. Evaluarea este necesară în viața de zi cu zi. Evaluând, putem crește, putem îmbunătăți lucrurile și putem să devenim mai buni. Evaluarea, spre deosebire de judecată și critică, urmărește îmbunătățirea lucrurilor.