[marți, 3 decembrie]

 

 

Toate relațiile sunt construite pe comunicare. De aceea cum și ce comunicăm au un impact semnificativ asupra naturii relațiilor noastre. Nu este de mirare că Biblia are multe de spus despre acest subiect. Mai multe pasaje biblice indică puterea pe care vorbirea o are asupra vieții personale și a celor din jur.

 

Așadar, chiar înainte de a vorbi, avem nevoie să ne întrebăm: Ar trebui să spun ceva? Cum va reacționa celălalt? Să vorbesc chiar dacă el se va simți deranjat?

 

Deși nu recunoaștem mereu, în fiecare zi facem alegeri despre cum să comunicăm.

 

Cuvântul „tact” poate fi folosit pentru situația în care le spunem oamenilor ceea ce doresc să audă, astfel încât să acționeze așa cum dorim noi. Însă tactul inteligent și sincer este important pentru o bună comunicare. Uneori ne simțim ciudat în relaționarea cu ceilalți. Tactul poate netezi asperitățile și pentru unii, și pentru ceilalți. El face parte dintr-o relație eficientă și poate contribui la legarea unei prietenii de calitate.

 

„Unde ar trebui să fie exercitate tactul cel mai mare și iscusința cea mai puternică, dacă nu asupra acelor lucruri care sunt nepieritoare, durând cât veșnicia? Fraților, dezvoltați talentul vostru în direcția slujirii Domnului; manifestați același tact și aceeași iscusință în lucrarea de zidire a cauzei Domnului Hristos, cum faceți în lucrările și acțiunile voastre lumești.” (Mărturii, vol. 5, p. 425, în original)

 

„În lucrarea de salvare a sufletelor este nevoie de înțelepciune și de mult tact. Mântuitorul nu Se abținea niciodată să spună adevărul, dar îl rostea întotdeauna cu iubire. În relația Sa cu alții, El exercita cel mai mare tact și era întotdeauna bun și atent.” (Slujitorii Evangheliei, p. 117, în original)