De obicei, când spunem milă, ne gândim la sentimentul pe care îl avem față de un om bolnav sau handicapat și asociem imediat acest sentiment și cu imaginea unui cerșetor. Totuși mila înseamnă mai mult decât să spui: „Vai, săracul, ce milă îmi este de el!” sau să scoți câteva monede din buzunar și să i le dai nenorocitului care cere „milă” sau pomană. Mila este sentimentul de compătimire, de înțelegere față de suferința cuiva, suferință fizică sau sufletească, împreuna simțire și dorința de a ajuta.

 

Biblia este plină de istorisiri cu oameni cărora le-a fost milă de alții și, prin aceasta, au avut parte ei înșiși de mari binecuvântări și bucurii. Un exemplu foarte cunoscut din Vechiul Testament este cel din 2 Împărați 6, când prorocului Elisei i-a fost milă întâi de slujitorul său, când l-a văzut înspăimântat și neajutorat, și apoi de ostașii sirieni care voiau să-l prindă și să-l predea împăratului lor. Şi, în loc să lase să fie omorâți de către împăratul lui Israel, le-a dat hrană și apă.

 

Tu ce-ai fi făcut în locul regelui lui Israel? Dar în locul lui Elisei?

 

Folosește rândurile de mai jos pentru a oferi o definiție personală a milei. Poți să dai și unul sau două sinonime pentru milă? Notează câteva exemple din Biblie în care s-a dat dovadă de milă!


Părerea mea