Încărcături secrete

 

Imediat după ora două, în după-amiaza zilei de 7 mai 1915, Lusitania, cea mai mare şi mai frumoasă navă existentă în larg, a fost torpilată şi s-a scufundat la sud de coasta Irlandei. Şi-au pierdut viaţa aproape o mie două sute de oameni.

 

Tragedia a avut loc aşa de repede, încât nu s-a putut face nimic. Submarinul inamic a lansat o torpilă care a lovit partea de la tribord a vasului, chiar în spatele punţii. A urmat o a doua explozie, undeva, înăuntrul vasului. În numai optsprezece minute, vasul se afla sub apă.

 

Scufundarea Lusitaniei a rămas o taină mulţi ani la rând. Care a fost cauza celei de-a doua explozii? Se afla la bord vreo încărcătură secretă?

 

Da, de fapt aşa era. În declaraţia de încărcătură, dată cu ocazia cercetării judiciare, scria că vasul transporta untură de porc şi diverse lucruri. Numai cu mulţi ani mai târziu, când a fost descoperită o copie fidelă a declaraţiei de expediţie, lumea a aflat ce s-a aflat de fapt pe navă.

 

Încărcătura secretă consta din peste şaizeci de tone de muniţie. Nu torpila a fost cea care a scufundat vasul Lusitania. Ea nu a făcut altceva decât să aprindă explozivele care au dat naştere la a doua explozie.

 

Tu ai vreo încărcătură secretă la bordul navei tale? Faci fapte despre care ştii că sunt rele? Ai ascuns de familia şi prietenii tăi anumite fapte secrete? Într-o bună zi, întregul univers va afla istoria vieţii tale. Atunci, toţi vor putea să vadă «încărcătura» – fie bună, fie rea.

 

„Minciuna este unul dintre cele mai răspândite păcate ale zilelor noastre şi, încetul cu încetul, ajunge să fie considerată chiar respectabilă. În diversele ei forme, de la minciuna grosolană, sfruntată, până la rafinata minciună diplomatică şi la aşa-zisa minciună nevinovată, minciuna este practicată pe scară tot mai largă şi îmbrăţişată de tot mai mulţi. În formele ei cele mai «uşoare», este considerată a fi un mijloc de a depăşi anumite neplăceri, fără să-ţi mai creezi altele, şi este trecută cu vederea, considerată «un mod acceptabil de a te exprima». Priceperea de a minţi elegant şi convingător este o înaltă ţintă socială şi politică şi este considerată ca absolut necesară pentru cei care ocupă anumite poziţii.

 

Este minciună orice fel de neadevăr exprimat prin cuvinte sau fapte, cu intenţia de a înşela pe cineva”. (The SDA Bible Commentary, vol. I,
p. 738)


Părerea mea