[marți, 16 ianuarie] O societate cu creierul distrus
De ce pare că societatea noastră este lipsită de control? Frică, stres, poftă, îngrijorare, îmbuibare, anxietate, furie, agresiune, iritabilitate, nesiguranță – lucrurile acestea par să ne domine viața. Și ne trezim că ne este greu să ne folosim corect rațiunea, judecata sănătoasă și autocontrolul. Găsim că este dificil să-i punem pe alții mai presus de noi înșine și să umblăm cu Hristos, maturi din punct de vedere spiritual și moral.
Toate acestea pot fi explicate prin studierea a două arii ale creierului: lobul frontal și sistemul limbic. Toate capacitățile bune (rațiunea, conștiința, autocontrolul, empatia, altruismul, spiritualitatea, moralitatea) sunt funcțiile creierului frontal. Toate emoțiile și impulsurile care par să arate cele mai bune însușiri ale noastre au loc în sistemul limbic al creierului nostru.
Mai simplu spus, modul de a obține victoria în viața noastră spirituală este să dezvoltăm un lob frontal puternic, în stare să calmeze și să strunească sistemul limbic.
Există multe căi prin care să îmbunătățim lobul frontal: somn suficient, exercițiu fizic, dietă bună și alegerea celor mai sănătoase șabloane de gândire, ca să numim doar câteva. Dar cel mai mare ucigaș al lobului frontal este ceva cu totul diferit, care, în același timp, pune la lucru sistemul limbic. Care este acesta? Divertismentul media.
Indiferent dacă este vorba despre divertisment televizat, jocuri video sau genuri muzicale la modă, aceste instrumente ale media închid în mod literal funcția lobului frontal și pun la treabă circuitele sistemului limbic. Nu ne surprinde faptul că aria creierului pe care o folosim se fortifică, pe când cea nefolosită se vlăguiește și devine slabă.
Cercetările recente au demonstrat în mod clar că jocurile video pline de violență, folosite chiar și numai timp de zece ore pe săptămână, vor avea ca rezultat slăbirea funcției creierului prefrontal. Dacă lobul frontal este afectat după numai o săptămână, imaginați-vă ce înseamnă pentru această parte importantă a creierului folosirea jocului oră după oră, lună după lună, an după an. Nu este o exagerare dacă spunem că societatea noastră este pur și simplu o societate cu creierul distrus.
Într-un alt studiu s-a observat o corelație interesantă între Statele Unite și Canada, căci ambele au avut parte de o dublare a ratei criminalității în aceeași perioadă, cu câteva decade în urmă. Unica explicație pe care cercetările au găsit-o a fost că televiziunea a apărut în ambele societăți cam în același timp.
Oare să fie chiar așa? Ar fi putut televiziunea de la jumătatea secolului trecut să dubleze rata criminalității? Imposibil, ar fi putut gândi cercetătorii. Însă nu s-a găsit corelarea cu alți factori.
Așa că cercetătorii au anticipat că și Africa de Sud, unde televiziunea a apărut mai târziu, va experimenta o creștere a ratei criminalității, la fel ca Statele Unite și Canada. Previziunea s-a dovedit adevărată: frecvența infracțiunilor s-a dublat după introducerea televiziunii în Africa de Sud. Concluzia de netăgăduit a fost că televiziunea a fost cauza violenței crescute în toate cele trei societăți.
Lucrul acesta a fost greu de crezut atunci, dar explică foarte simplu cum stau lucrurile, având în vedere ceea ce știm astăzi despre creier. Vedem o societate de indivizi care stau în fața televizorului, folosindu-și circuitele sistemului limbic și închizând circuitele lobului frontal. Acest antrenament al creierului reduce în mod inevitabil autocontrolul și crește comportamentul impulsiv și agresiv, ducând la creșterea violenței.
Dar există și niște vești bune. Cercetările recente arată că, dacă petreceți 12 minute pe zi contemplând dragostea lui Dumnezeu, veți experimenta o creștere și o întărire în lobul vostru frontal a circuitelor altruismului/empatiei.
Mântuirea, așa cum este definită în Romani 12:2, este procesul de transformare și reînnoire a minții, realizat de către Dumnezeu. Din păcate, în general, noi, oamenii, ne degradăm mintea în loc să o reînnoim. Pentru a simplifica: cu cât consumăm mai mult divertisment media, cu atât ne deteriorăm caracterele.
Dacă doriți victoria asupra fricii, stresului, poftei, îngrijorării, anxietății, agresivității, iritabilității, îmbuibării, nesiguranței sau asupra altor emoții și impulsuri și dacă doriți mai mult autocontrol, spiritualitate, moralitate, putere de raționament, altruism și empatie, atunci știința spune că primul lucru de făcut este să oprim mijloacele de divertisment media și, în schimb, să Îl contemplăm pe Dumnezeul dragostei în fiecare zi.