[vineri, 3 februarie] Nu din întâmplare: tigrii

Nu este întâmplător că puternicul tigru a fost ales ca animal preferat de mii de oameni din 70 de ţări care au votat într-un sondaj făcut de Animal Planet. Tigrul este într-adevăr minunat.

De exemplu, pare de neînţeles cum un tigru, care cântăreşte între 135 şi 270 de kg, poate face o săritură orizontală pe o distanţă mai mare de 9 m, pentru a se năpusti asupra prăzii. Răspunsul este: nu întâmplător, Creatorul l-a înzestrat cu picioarele din spate mai lungi decât picioarele din faţă – mai groase şi mai puternice – care dau un avânt suplimentar săriturii. Viteza de alergare este sporită de dimensiunea redusă a claviculei sale. Forma ascuţită a umerilor tigrului este un alt element neîntâmplător de design, care îi permite tigrului o libertate mai mare de mişcare şi paşi mai largi.

Tigrul, care în mod normal vânează noaptea, rămâne ascuns şi îşi urmăreşte prada până în momentul în care este destul de aproape pentru a face saltul. Apoi, ţintind cu atenţie, neînfricatul tigru atacă. Uneori îşi foloseşte greutatea pentru a dezechilibra prada, chiar dacă ea cântăreşte de două ori cât el! Alte abilități ar fi: dinţii săi formidabili şi ghearele sale retractabile şi mereu ascuţite, plus umerii puternici, vederea binoculară, sensibilitatea mustăţilor şi auzul fin.

Instrumentele cu infrasunete folosite de oamenii de ştiinţă pentru detectarea de la distanţă a sunetului avalanşelor şi al cutremurelor sunt, nu din întâmplare, echipamentul standard al tigrilor, care pot detecta uşor sunete de înaltă şi joasă frecvenţă, dincolo de limitele percepţiei umane. Tigrul poate să îşi rotească urechile după nevoie, ca un radar, pentru a determina direcţia de unde vine un sunet. Auzul unui tigru este atât de ascuţit, încât este o rutină pentru el folosirea infrasunetelor pentru a comunica pericole sau alte semnale. Auzul său este ideal pentru a localiza prada în mişcare, o posibilă parteneră sau pentru a identifica nevoile puilor. Puii îşi încep viaţa orbi şi neajutoraţi, cântărind între 800 g şi 1,4 kg – mai puţin decât jumătate din greutatea unui bebeluş. Şi cresc rapid! De fapt, un pui de tigru mascul va cântări 45 kg la înţărcare, când va avea şase luni. Şi motivul este grija pentru pui pe care Creatorul, neîntâmplător, a întipărit-o în instinctul tigroaicei. Ea îşi alege cu grijă locul unde va da naştere puilor – un loc foarte izolat, bine protejat, unde să găsească uşor prada. Apoi mama petrece prima săptămână din viaţa puilor alocând 70% din timpul ei pentru a-i îngriji. Ca să aibă lapte potrivit pentru creşterea lor rapidă, trebuie să-şi crească cantitatea de hrană cu 50% – astfel că prada din apropiere o va ajuta.

Când puii vor avea şase luni de viaţă, mama lor va aduce prada şi îi va învăţa cum să mănânce hrană solidă. Şi cum ea vânează noaptea, iar puii mari vor să-şi urmeze mama, nu din întâmplare, ştiu cum s-o găsească în întuneric. Creatorul le-a dat tigrilor glande care emană un miros unic între degete, miros urmat apoi de tigrişori.

Când puii vor fi de un an şi jumătate, vor putea vâna singuri, iar când vor avea doi ani, cei mai mulţi dintre ei vor pleca pe cont propriu, cu înţelepciunea pe care mama lor le-a împărtăşit-o, înfruntând singuri de-acum o viaţă plină de provocări şi pericole.

Ar trebui să acordăm o mai mare atenţie Tatălui nostru iubitor, Dumnezeului nostru Creator şi Răscumpărător, dacă realizăm cu adevărat că avem şi noi de înfruntat o problemă de viaţă şi de moarte veşnică, în această lume în care pericolele cresc mereu.