[vineri, 11 noiembrie] O mișcare de schimbare

Ca să te simți bine, trebuie să bei băuturi alcoolice. Această perspectivă face parte din viziunea irlandeză asupra lumii.” Reclamele pentru alcool sunt peste tot în Irlanda, promovând o mare varietate de produse, toate promițând fericirea. Pentru a înțelege mai bine această viziune, iată trei experiențe de transformare ale prietenilor noștri irlandezi.

„O să te bucuri să afli că am renunțat la băutură”, ne spuse Stacy din vârful buzelor, mie și soțului meu, Jeff, la una din întâlnirile noastre. „Încercam să-mi înec durerea în alcool, dar mi-am dat seama în cele din urmă că îmi afecta mintea.”

Am fost încântați să auzim asta de la prietena noastră care, cu doar două săptămâni înainte își declarase, în mod public dragostea pentru vin. Schimbarea nu a fost nimic altceva decât un miracol. Cu câteva săptămâni înainte, Jeff a susținut o prezentare despre pericolul băuturilor alcoolice la adresa sănătății, vorbind despre modul în care îi afectează fizic pe oameni și cum le distruge relațiile. Mulți dintre cei ce ascultau au fost surprinși că un obicei atât de comun și larg acceptat în cultura lor le făcea de fapt rău. Prezentarea a fost urmată de o dezbatere aprinsă. Ne-am rugat ca Duhul Sfânt să binecuvânteze mințile prietenilor noștri irlandezi, să le arate adevărul și să-i conducă spre convertire.

După ce fiul ei în vârstă de 14 ani a murit în urmă cu doi ani, Stacy s-a simțit devastată. Cele două pahare pe care le bea pe seară au devenit opt sau nouă. Ca parte din procesul de vindecare, a început să alerge mult și să-i ajute pe alții, având grijă de femei paralizate și organizând un club local pentru oamenii în vârstă.

Întrucât Stacy nu mai bea băuturi alcoolice, a început să-și dea seama că se poate simți bine și fără acestea, ochii i s-au deschis și e capabilă să gândească cu o minte limpede. Aceasta este lucrarea Duhului Sfânt în viața ei.

O altă prietenă de-a noastră, Delores, ne-a spus că ani de zile a băut în fiecare seară un pahar de vin, deoarece doctorul i-a spus că îi face bine. A fost surprinsă să audă că beneficiile provin din struguri, nu din vin. După ce a auzit care sunt efectele dăunătoare ale băuturilor alcoolice, și-a informat familia că de atunci înainte nu o să bea decât suc de struguri.

Edward a decis și el că nu mai are nevoie de băuturi alcoolice. Fiind în floarea vârstei, acesta a fost un pas mare pentru el și, la început, s-a luptat cu ideea. „Prietenii mei”, spune el, „devin tot mai neînțelepți și nu vreau deloc să mai merg la bar cu ei. Mă simt un pic singur și izolat deoarece sunt singurul care are capul limpede.” Din principiu, a ales să rămână sobru, deoarece vrea să aibă control asupra acțiunilor personale. Nu vrea să facă vreun lucru pe care să-l regrete, așa cum au făcut prietenii lui. Edward înaintează în călătoria credinței și își încurajează prietenii să descopere că se pot simți bine și fără să bea băuturi alcoolice.

Am descoperit că există cinci factori-cheie pentru a promova schimbarea în cultura irlandeză, în care este împământenită industria și consumul băuturilor alcoolice. Mai întâi, trebuie să câștigăm dreptul de a ne face auziți, implicându-ne în viețile altor oameni. În al doilea rând, trebuie să avem grijă de alții în mod autentic, indiferent dacă sunt de acord cu noi sau nu. În al treilea rând, trebuie să ne luăm timp să construim legături puternice de prietenie și încredere. În al patrulea rând, și cel mai important, pentru ca schimbarea să aibă loc este nevoie ca puterea Duhului Sfânt să lucreze în inimile și mințile oamenilor. Al cincilea factor-cheie este că prietenii noștri au nevoie să-și împărtășească noua viziune despre viață și cu alți oameni din cultura lor.

Pe măsură ce acești trei prieteni irlandezi au impact asupra celor din jurul lor, rugați-vă ca să înceapă o mișcare pozitivă de schimbare care, în cele din urmă, să îi conducă pe ei și pe alții la o relație împlinită cu Creatorul lor.