[sâmbătă, 5 noiembrie] Instruirea muzicală

SECȚIUNEA I

În această lecție vom studia despre practica unui instrument. Fie că luați lecții de pian acasă, fie că studiați vioara cu un profesor într-un oraș din apropiere, cursurile muzicale pot fi o parte importantă a vieții voastre. Să aflăm ce spune Biblia despre aceasta.

Capacitatea de a cânta cu măiestrie la un instrument a fost întotdeauna un talent valoros. Dumnezeu ne-a transmis următorul îndemn: „Cântarea să fie însoțită de instrumente muzicale, folosite cu iscusință” („Evanghelizare”, p. 181). După cum am văzut, muzicienii
de la templu au fost aleși pentru priceperea lor.

Închinarea ar trebui să includă muzică sacră bine interpretată, prelegeri biblice de interes și mărturii personale. Acestea sunt concepute pentru a ne ajuta să acționăm după Biblie. Dar ca închinători care ascultă, avem și o responsabilitate. Trebuie să răspundem cu o hotărâre din ce în ce mai profundă și să-L urmăm pe Hristos fără rezerve. În caz contrar, cea mai bună formulă de închinare va fi lipsită de sens. Dumnezeu i-a spus lui Ezechiel: „Iată că tu ești pentru ei ca un cântăreț plăcut, cu un glas frumos și iscusit la cântare pe coarde. Ei îți ascultă cuvintele, dar nu le împlinesc deloc” (Ezechiel 33:32).

Ascultătorii lui Ezechiel îl vedeau ca pe un mijloc de distracție. Cu toate că le plăcea să-l asculte, nu erau interesați să-și schimbe viața.

Cunoști persoane care procedează la fel? Chiar și atunci când luăm lecții de muzică, este ușor să le savurăm și să îl apreciem pe profesor, dar să neglijăm temele practice. Asemenea oamenilor care l-au ascultat pe Ezechiel, unora le lipsește determinarea de a sfârși ce au început, iar cele mai bune sfaturi și cele mai bune lecții devin inutile.

Primul aspect este că mulți oameni sunt câștigați de performanțele muzicale ale interpreților. Dar, pentru performanță, este nevoie de exercițiu. Doar în acest fel ajungi să cânți bine sau să ai o voce foarte plăcută. Al doilea aspect se bazează pe o observație generală. De obicei, interpreții faimoși, cu pricepere, sunt lăudați în mod frecvent. Și aceste aprecieri pot deveni o problemă.

Să luăm în considerare originea instrumentelor muzicale, așa cum este relatată în Biblie. Instrumentele muzicale au fost inventate la începutul istoriei omenirii. Jubal, fiu al primului poligam, a inventat instrumentele cu coarde și instrumentele de suflat. El era cunoscut ca „tatăl tuturor celor ce cântă cu alăuta și cu cavalul” (Geneza 4:21). Copiii fratelui său, Tubal-Cain, ar fi inventat instrumentele de aramă (vezi Geneza 4:22).

Este posibil ca Jubal să fi cântat la instrumente și pentru Adam, din moment ce a trăit la doar șapte generații după acesta. Este posibil să fi fost contemporan cu Adam mulți ani. Din păcate, Jubal nu făcea parte din familiile credincioase. El era un descendent al lui Cain, care s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu și a schimbat închinarea la Dumnezeu. Iar cei care au urmat exemplul lui Cain și-au folosit invențiile pentru a se onora pe ei înșiși în loc să-i dea slavă lui Dumnezeu.

De atunci, de multe ori s-a întâmplat ca interpreții de muzică cei mai pricepuți să trăiască de dragul aplauzelor și să le placă foarte mult să fie lăudați. Acesta este un stil de viață periculos și ar trebui evitat cu grijă de fiecare muzician creștin. Amintiți-vă că oamenii cărora le era frică să ia atitudine pentru Isus erau oameni cărora le păsa mai mult de ceea ce spuneau ceilalți decât de adevăr. „Ei au iubit mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu” (Ioan 12:43). În timp ce exersați și învățați să cântați vocal sau la un instrument, nu lăsați aplauzele și onoarea primite să vă stimuleze mândria. În sistemul lui Dumnezeu, muzicienii nu cântă cu scopul de a fi lăudați. Ei cântă ca să-L onoreze pe Dumnezeu și, în felul acesta, să-și schimbe viața. (Vezi întrebările de reflecție pentru Secțiunea I.)