[vineri, 16 septembrie] Nu mă sperie încercările – partea 1

Aurul nu se teme de foc.” Acestea sunt cuvintele curajoase ale unui pastor din Vietnam, care a fost persecutat pentru credința lui și a rămas credincios. Îl vom numi Blan Le, ca să-i protejăm identitatea.

Blan Le nu a fost tot timpul un discipol dedicat al lui Isus. El fusese înainte un polițist în slujba guvernului comunist. Pentru a menține pacea în districtul lui, lucra din greu ca să-i împiedice pe creștini să facă evanghelizare. În zona aceea erau adventiști de ziua a șaptea, care învățaseră despre adevăr ascultând postul de radio Pace și Fericire, unde vorbea Isah Young.

Blan Le a supravegheat în mod special grupul acela. În timpul interogărilor lui dure, a rămas uimit de dragostea și smerenia manifestate de credincioși. Ei nu îl urau. Nu îi răspundeau răutăcios înapoi. Blan Le se întreba dacă nu cumva era adevărat ceea ce credeau ei.

Într-o zi, stătea la biroul lui de la stația de poliție, după ce confiscase câteva dintre DVD-urile cu predicile lui Isah. Vedea DVD-urile cu coada ochiului. Se simțea de parcă îl atrăgea un magnet. În cele din urmă s-a ridicat și a băgat unul într-un player. Începu predica, iar el o ascultă cu atenție. Mai târziu, avea să spună că inima îi fusese atinsă de cuvintele lui Dumnezeu și că acestea i-au schimbat viața instantaneu.

Superiorul lui a pășit în birou și a văzut la ce se uita. „Nu poți să te uiți la asta. Astea sunt materiale de contrabandă!” Blan Le i-a răspuns însă plin de entuziasm: „Trebuie să asculți unul din astea. N-am mai întâlnit vreo biserică să aibă așa niște crezuri uimitoare ca acestea!” Au stat și s-au uitat împreună. Superiorul lui a recunoscut că erau bune – nu conțineau nimic împotriva guvernului.

Dumnezeu l-a îndrumat pe Blan Le să-și dea demisia din poziția de polițist. Așa avea să-i fie mai ușor să-L urmeze pe Isus și va avea și timp să răspândească vestea bună în rândurile altora. Familia lui s-a molipsit de entuziasmul său clocotitor. Soția lui a început să-l însoțească în vizitele făcute la oameni acasă. Băieții lor le-au urmat exemplul, dând studii biblice, învățându-i pe alți copii de vârsta lor și ajutând și slujind în Vietnam!

Nu a fost ușor. Prietenii vechi nu simțeau aceeași bucurie ca el. Poliția a început să-l ia la întrebări și să-l supună la interogatorii. Așadar, de unde îi venea curajul? De la Isus. De la Acela care a suferit pentru el. Petru a spus-o cu mult timp înainte: „Și la aceasta ați fost chemați, fiindcă și Hristos a suferit pentru voi și v-a lăsat o pildă, ca să călcați pe urmele Lui. El n-a făcut păcat și în gura Lui nu s-a găsit vicleșug. Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri și, când era chinuit, nu amenința, ci Se supunea dreptului Judecător” (2 Petru 2:21,22,23). Isus este exemplul lui Blan Le; Isus este tăria lui Blan Le. Asta trebuie să fie și pentru noi, cei care vrem să rezistăm la sfârșitul vremurilor și să fim credincioși până la venirea lui Isus.

Adesea, Blan Le și familia lui luau DVD-uri evanghelistice și le dăruiau oamenilor. „Mi-aș fi dorit să am mai multe”, a spus, „aș putea să dau cel puțin 20 pe zi unor oameni care chiar cred că s-ar uita la ele.”

Cu o anumită ocazie, Blan Le a primit 40 de „megavoci”, adică iPod-uri (unii le numesc Godpods) cu o mulțime de predici preînregistrate, și care funcționează pe energie solară. Douăzeci de oameni se puteau aduna în jurul acestora și ascultau toți odată. În 2011, Blan Le a raportat că aproximativ 800 de oameni veniseră la diversele biserici în care făcuse lucrare, cu ajutorul acestor „megavoci”. Nu-i așa că e entuziasmant?

„Pentru mine, cea mai eficientă metodă de evanghelizare o constituie DVD-urile”, a spus Blan Le, „postul și rugăciunea… Predic despre moartea lui Isus pe cruce pentru păcatele noastre (Ioan 3:16). Asta este ceea ce atrage oamenii”. Când un sat nu pare deschis să primească vestea cea bună, când oamenii rezistă în fața adevărului despre Sabat sau zecime, el pur și simplu postește și se roagă. De multe ori, a văzut că Dumnezeu lucrează printr-o rugăciune smerită.

ASAP Ministries l-a ajutat să-și ia un moped. Îi este mult mai ușor acum să călătorească între cele 19 biserici din case, făcând parteneriat cu 16 lucrători laici.