[vineri, 15 aprilie] Înainte, soldat creștin!

Numele meu este Eh Thar Kaler. Sunt misionar evanghelist în cadrul organizației Gospel Outreach. M-am născut în Lay Po Hto, un sat Karen, unde s-au luptat soldații birmanezi cu cei Karen. Am patru frați. Dacă sunt trei sau patru bărbați într-o familie, unul trebuie să meargă în armata Karen, conform legii rebelilor Karen.

Când un grup de soldați a venit în satul meu, aceștia le-au cerut părinților mei să dea un fiu pentru serviciul militar. De dragul fraților, părinților și țării mele, m-am oferit voluntar pentru armată. Am vrut să le arăt tuturor că eram dispus să mor pentru familie și pentru țară.

Când am ajuns la sediul rebelilor, am fost băgat într-o tabără de antrenament timp de șase luni. Imediat după, am fost repartizat în prima linie de luptă cu soldații birmanezi. Lupta a fost foarte grea și s-au pierdut multe vieți de ambele părți. Datorită curajului și sacrificiului meu în luptă, am devenit căpitanul armatei rebele Karen. Era o viață grea. Uram să ucid dușmanii și să-mi văd prietenii murind în luptă. Uneori, de-abia scăpam din strânsoarea inamicului.

Cinci ani mai târziu, m-am căsătorit cu o femeie budistă. Mai târziu, ea a devenit adventistă. Am avut patru copii, dar nu puteam trăi împreună din cauza serviciului meu în armată. Îmi era dor de familia mea și-mi doream ca lucrurile să poată fi diferite.

Într-o zi, am fost capturat de soldații birmanezi. M-au dus la generalul lor, care m-a întrebat de ce mă alăturasem grupului rebel. I-am spus că am devenit soldat rebel de dragul fraților mei. Nu voiam cu adevărat să o fac și mă gândeam cum să renunț la slujba asta.

„Sunt gata să mor, totuși, dacă vrei să mă omori”, am spus. Dar, în mintea mea, Îi spuneam lui Dumnezeu că L-aș sluji tot restul vieții mele, dacă mă va elibera.

„Ce vrei să faci acum?”, m-a întrebat generalul.

„Vreau doar să fiu cu familia mea și să fiu un om obișnuit”, am spus.

„Ești liber. Du-te acasă și fă ce vrei tu”, a spus generalul.

În noaptea aceea, I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru mila Sa și pentru eliberare. Acum, sunt împreună cu familia și Îi slujesc Domnului ca lucrător al Evangheliei. Mă simt foarte fericit că sunt în armata Domnului. Am promis că Îi voi sluji pentru tot restul vieții mele. El Și-a făcut partea; îmi voi face și eu partea mea.