[marți, 29 martie] Demascarea unei ipocrite – partea 1

După ce am trecut prin Ohio, am mers mai departe spre Michigan și m-am întâlnit cu fratele Cornell la casa lui din Plymouth. Am mers împreună la Tyrone, Locke și Jackson. Aici ne-am despărțit, el ca să se întâlnească apoi cu familia White la Tyrone, iar eu, ca să mă întorc la Battle Creek, Bedford și Hastings, pentru ca apoi să mă întoarce și să mă întâlnesc din nou cu el la Jackson. Aici a avut loc un incident foarte impresionant.

Când am ajuns acasă la Cyrenius Smith, în Jackson, familiile White și Cornell erau acolo. Fratele Cornell m-a așteptat la ușă și m-a dus într-un crâng aproape de casă, înainte de a mă întâlni cu fratele și cu sora White. Mi-a spus că sora White avusese o viziune și mi-a dat toate detaliile. Mi-a spus că ea scrisese totul și spera să pot obține un exemplar din cele scrisese, deoarece o parte era despre o femeie coruptă pe care o cunoșteau și ea dăduse o descriere exactă a cazului.

Fratele și sora White aveau stabilită o întâlnire acolo unde locuia acea femeie, dar nu știau exact locul. Sora White îl tot întreba pe fratele Cornell dacă el știa, dar el evita să dea un răspuns direct, spunându-le că, dacă exista cu adevărat o așa femeie, ei aveau să o găsească. Am fost de acord cu fratele Cornell să nu le spună nimic despre acest lucru, ci să încerce să obțină o copie a viziunii și să urmărim cum aveau să decurgă lucrurile.

Când am intrat în casă, sora White a început să îmi spună imediat despre întâlnirea minunată pe care au avut-o la Tyrone, în care Domnul i-a dat o viziune cu toți cei care păzeau Sabatul din statul acela. Printre altele, viziunea a fost și despre o femeie care pretindea că este atât de sfântă încât nu are nevoie de Cele Zece Porunci. Dar această femeie i-a fost prezentată în viziune ca fiind coruptă. Ea a continuat:

– Am scris această viziune și ți-o voi citi.

– Soră White, am spus eu, aș dori să am și eu o copie a acelei viziuni.

– Aceasta este scrisă în creion, mi-a răspuns ea, dar, dacă faci o copie în cerneală pentru mine, o poți avea pe cea în creion.

Transcrierea viziunii descria cazul unei femei care mărturisea o mare sfințenie și care încerca să se infiltreze printre oamenii noștri. Sora White nu a întâlnise niciodată și nu știa altceva despre ea decât ce îi fusese transmis în viziune. Nu spunea acolo doar despre modul în care proceda această femeie, ci și despre faptul că, atunci când avea să fie mustrată, ea avea să ia o atitudine plină se sfințenie și să spună: „Domnul știe inima mea.” Ea a spus că această femeie călătorea peste tot prin țară împreună cu un tânăr, în timp ce soțul ei, un om bătrân, lucra acasă pentru a-i susține pe drumul lor nelegiuit.

După întâlnirile din Battle Creek și Hastings, am mers la Vergennes, unde am ajuns la ora patru după‑amiaza. Am rămas mai întâi la un fost pastor creștin care locuia într-o casă din lemn, la vreo 6 kilometri de locul în care aveau să se țină întâlnirile a doua zi. Împreună cu frații White și Cornell, m-am oprit sub un măr mare din curte, în timp ce sora White a intrat în casă și a vorbit despre călătoria din ziua aceea. Curând, a ieșit și i-a spus soțului ei:

– James, am ajuns la biserica din locul unde trăiește femeia aceasta.

– De unde știi? a întrebat el.

– I-am văzut în viziune pe femeia și pe bărbatul din această casă, a răspuns ea. El crede că femeia coruptă) este în regulă, dar soția lui, gazda noastră, crede că femeia aceea este pe o cale greșită.

Fratele Cornell, care îi cunoștea pe oameni, mi-a șoptit:

– Are foarte mare dreptate! Când cineva a anunțat că vine fratele Brigham, sora White s-a uitat în sus și a spus: – I-am văzut în viziune, de asemenea în legătură cu acest caz, dar niciunul din acel grup nu are încredere în acea femeie.

Când a sosit următorul grup, ea a spus:

– Acest grup este împărțit în ceea ce privește cazul femeii. Cei din rândul din față nu au încredere în ea, dar cei din spate cred că ea are dreptate.

Un al treilea grup a venit și ea a spus despre ei:

– Ei sunt toți sub influența femeii. Este un bărbat care nu este de acord cu această femeie, dar nu l-am văzut încă. Are păr nisipos și o barbă la fel și e ceva special cu ochii lui.