[vineri, 4 martie] Dragă jurnalule

Astăzi a fost o zi teribil de călduroasă. Am crezut că o să mă topesc! Câteodată mă întreb dacă într-adevăr regiunea Amazonului este cu adevărat o zonă locuibilă. Temperatura de aici este atât de ridicată, încât te stoarce de energie.

În sfârșit, încep să înțeleg de ce oamenii de aici termină cu încetinitorul lucrurile pe care le au de făcut. Nu au aer condiționat pentru confort, dușuri ca să se răcorească atunci când este cald și nici măcar produsele de igienă de bază ca să-și spele hainele după ce au transpirat în ele toată ziua. Muncesc atât de mult fizic doar ca să trăiască! Se îmbăiază și își spală hainele în râu, cinează afară la foc… Ziua este aproape gata!

Ieri a trebuit să mă încred din nou în Domnul. M-am simțit atât de neajutorat când bărbatul mi-a spus că are un os de pește în gât. Nu puteam să fac cu adevărat nimic. Cinam în barcă atunci când am auzit pe cineva bătând din palme afară. Aici, oamenii nu te cheamă pe nume și nici nu ciocănesc la ușă, ci stau pur și simplu afară și bat din palme tare. Când am ieșit să văd cine era și de ce anume avea nevoie, nevasta bărbatului a început să-mi spună că, în timp ce mânca pește, i s-a oprit un os în gât. Din nefericire, nu aveam nimic să-i ofer. Câteodată este greu să fii cel care se îngrijește de sănătatea altora, din cauză că resursele mele sunt atât de limitate!

L-am examinat pe bărbat și i-am pus mai multe întrebări. Era evident că putea să înghită, iar respirația nu-i era afectată. Dar era destul de neliniștit și se simțea foarte rău. Am căutat printre medicamente și am hotărât să-i fac o injecție antiinflamatoare pentru a-l ajuta cu durerea pe care o simțea, deși știam că nu avea să-i rezolve problema. M-am așezat lângă el și soția lui și le-am spus că nu am instrumentele necesare ca să îndepărtez osul de pește și că nu puteam să fac foarte multe. Din păcate, locuiau departe de orice centru medical, la ore de mers pe râu. Așa că i-am oferit o injecție și o rugăciune. Am împărtășit cu ei faptul că, deși nu mai puteam face altceva, era totuși Cineva care îi putea ajuta. Le-am spus că Dumnezeu, Creatorul nostru, poate rezolva orice situație. După ce m-am rugat cu ei, s-au urcat în canoea lor și s-au îndreptat spre casă.

Noaptea trecută, stăteam în pat întrebându-mă ce s-a întâmplat cu bărbatul acela. Există atât de multă durere și suferință în lume! Dar în dimineața aceasta, când m-am îndreptat înapoi spre sat, m-am întâlnit cu el. Avea un zâmbet mare pe față și mi-a spus că s-a întâmplat cumva că osul de pește a alunecat și nu i-a mai stat în gât!

Îți mulțumesc, Doamne, că Îi ajuți pe copiii Tăi de aici din mijlocul junglei amazoniene. Îți mulțumesc că îți amintești de toate nevoile noastre.

Câteodată este posibil să vă confruntați cu situații foarte dificile. Amintiți-vă că Tatălui nostru ceresc și iubitor îi pasă cu adevărat. Indiferent care este problema voastră, prezentați-i-o lui Dumnezeu în rugăciune. Pe măsură ce vă îndepliniți lucrarea pentru Dumnezeu, nu uitați că, dacă voi nu puteți face totul, Dumnezeu, în schimb, poate. El, Acela care te-a chemat, va îndeplini lucrarea. Să mergem să lucrăm! Dragă jurnalule de Brad Mills

Proiectul Amazon Lifesavers Ministry este condus de voluntari laici adventiști de ziua a șaptea, care sunt hotărâți să ajungă în satele de pe malurile râurilor din regiunea junglei amazoniene din Brazilia. Oficial, proiectul a început în 2007 și continuă lucrarea începută de Leo și Jessie Halliwell la începutul anilor 1930.

Cu ajutorul bărcilor, voluntarii călătoresc pe „autostrăzile” fluviului către zonele în care este greu de ajuns, oferind ajutoare medicale și servicii stomatologice extrem de necesare. Pe măsură ce-i ajută pe localnici să-și îmbunătățească sănătatea, echipa este capabilă să lege relații de prietenie cu oamenii și să răspândească Evanghelia.

Echipa Amazon Lifesavers Ministry este compusă din peste 200 de voluntari locali part-time și câteva familii dedicate complet. Adesea, grupuri misionare călătoresc în Brazilia pentru a ajuta. Proiectul crește cu rapiditate și se străduiește să sprijine misiunea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea de a duce Evanghelia la capătul pământului.