[sâmbătă, 22 ianuarie] Condiții privind mântuirea

SECȚIUNEA I

Să presupunem că la o cină de părtășie organizată la biserica voastră cunoașteți doi vizitatori. Vorbind cu ei, descoperiți că unul este vegetarian, iar celălalt, nu. Contează ce mănâncă ei în termenii mântuirii? Este mai probabil ca unul din ei să ajungă în cer, iar celălalt nu?

Unii oameni aleg să nu asculte anumite stiluri muzicale și nici să nu se uite la filme ori jocuri sportive. Îi fac aceste alegeri mai sfinți?

Este foarte probabil ca majoritatea membrilor din biserica voastră să nu fumeze și nici să nu bea. Dar dacă ar face-o, Dumnezeu le-ar opri accesul în cer pentru că o fac ocazional? Dar persoanelor care beau ceai, cafea sau suc?

Unii oameni aleg să trăiască într-un bloc de apartamente dintr-un oraș imens. Alții aleg să trăiască la țară. Contează unde se găsesc căminele noastre pentru a fi mântuiți?

Dar sexul înainte de căsătorie, masturbarea sau homosexualitatea? Cei mai mulți oameni nu văd nimic criminal în niciuna dintre aceste activități.

Îi pasă lui Dumnezeu când, cu cine și cum ne manifestăm iubirea? Dar întâlnirile sau căsătoria cu un/o creștin/creștină din altă denominațiune? Îi pasă lui Dumnezeu cum te îmbraci? Ar putea oamenii să-și piardă mântuirea din cauză că poartă rochii scurte, că se machiază, că au cercei sau verighetă?

Cum rămâne însă cu doctrinele biblice? Unii spun că botezul trebuie făcut prin scufundare, în timp ce alții insistă că la fel de acceptabil este și stropitul sau turnatul apei. Unii oameni spun că nu contează ce credeți despre ce se întâmplă cu omul după moarte, sau dacă dați zecimea. Sunt aceste învățături o chestiune de alegere personală sau sunt condiții pentru mântuire?

Unii oameni pretind că, în cazul în care credeți în mântuirea doar prin credință, păzirea Sabatului nu contează deloc. Poate că găsiți o oarecare valoare în odihna de ziua a șaptea, spun aceștia, dar nu e o problemă care să ne afecteze mântuirea.

V-ați pus vreodată astfel de întrebări? V-ați întrebat ce reguli sau învățături sunt condiții care privesc mântuirea și care sunt opționale? Dacă răspunsul este afirmativ, sunteți asemenea numeroșilor oameni ce au trăit de-a lungul timpului și care s-au întrebat ce ni se cere să facem ca să mergem în cer. Unul dintre aceștia a fost un tânăr bogat care a venit la Isus: „A alergat la El un om care a îngenuncheat înaintea Lui și L-a întrebat: «Bunule Învățător, ce să fac ca să moștenesc viața veșnică?»” (Marcu 10:17).

În următoarele câteva lecții, vom studia legătura dintre credința și comportamentul nostru și problema mântuirii noastre. Veți aprecia că Biblia nu răspunde ambiguu.

Mai întâi însă, o mică avertizare. Veți auzi adesea oameni spunând lucruri precum: „Nu văd nimic greșit în asta.” „Cred că e în regulă să fac asta.” „Din punctul meu de vedere, nu este o problemă ce privește mântuirea.” Aveți grijă când auziți asemenea expresii. Oamenii pot greși, și adeseori o și fac. O solie ce transmite un mesaj de „pace și siguranță” este una populară. Oamenilor le place să audă: „Totul este în regulă; ești bine.” Dar dacă nu sunt toate în regulă în ceea ce ne privește, nu am prefera să știm asta mai degrabă acum, când încă avem timp să ne pregătim pentru veșnicie? Trebuie să fim extrem de atenți la aceste avertizări din Scriptură: „Băgați de seamă să nu vă înșele cineva” (Matei 24:4). „Multe căi i se par bune omului, dar la urmă duc la moarte” (Proverbele 16:25).

Nu vă bazați destinul veșnic pe o fundație nesigură. Dacă Scriptura dezvăluie înțelepciunea infinită a lui Dumnezeu, de ce atunci să acceptăm opinia umană ca fiind o autoritate în privința oricărei chestiuni ce ne-ar putea influența destinul veșnic?