[luni, 29 noiembrie]

SECȚIUNEA III

Cum ar fi fost părinții tăi dacă ar fi fost crescuți într-un mod perfect? Cum ar fi stat lucrurile dacă bunicii tăi nu ar fi țipat niciodată la ei, dacă nu i-ar fi pedepsit când erau furioși? Care ar fi fost cursul normal, dacă ar fi crescut cu închinarea de dimineață și de seară și dacă ar fi trăit în armonie cu sfatul lui Dumnezeu?

Cum ar fi fost dacă toți unchii tăi și mătușile tale ar fi exercitat o influență ideală? Dacă pastorii lor ar fi predicat întotdeauna cea mai bună solie? Dacă școlile lor ar fi fost locuri spirituale în care elevii învățau să facă evanghelizare și în care orele de studiu biblic erau cele mai interesante și cele mai provocatoare din programă?

Nu a fost așa, nu? Tocmai de aceea ar trebui să fim plini de îngăduință. O minte miloasă ar avea următorul gând: „Sărmana mamă! Nu a fost crescută într-un mod perfect. Când era tânără, probabil și-a format obiceiuri rele, care fac să-i fie greu acum.” Atunci când avem gânduri pline de compasiune, recunoaștem că adeseori oamenii sunt victimele nefericite ale unei educații rele, ale îngrijirii parentale defectuoase și ale altor dificultăți. Acest lucru ne ajută să avem milă de rudele noastre care au făcut greșeli, mai degrabă decât să fim plini de amărăciune sau critici la adresa lor.

Dumnezeu are gânduri pline de milă. Dacă El a luat în considerare până și tipul de oraș în care am fost crescuți, putem fi siguri că ia în considerare și chestiuni mai semnificative. Dumnezeu vrea să începem să avem simpatie față de problemele părinților noștri, chiar dacă nu le înțelegem cu adevărat. O altă cale de a avea gânduri pline de milă față de părinții tăi este să mărturisești în rugăciune că atât tu, cât și ei ați păcătuit. Ieremia și Daniel au făcut astfel și aceasta și i-a ajutat să-și aducă aminte în mod smerit că făceau parte din familia umană plină de greșeli.

Ieremia 14:20 „Doamne, ne recunoaștem răutatea noastră și nelegiuirea părinților noștri, căci am păcătuit împotriva Ta”.

Daniel 9:8 „Doamne, nouă ni se cuvine să ni se umple fața de rușine, da, nouă, împăraților noștri, căpeteniilor noastre și părinților noștri, pentru că am păcătuit împotriva Ta!”

Așadar, indiferent care sunt slăbiciunile părinților, ale părinților adoptivi sau ale tutorilor, Dumnezeu te poate ajuta să le faci față. Iar El te poate ajuta să alegi o cale mai bună – cea a ascultării. Poți să-i iubești și să-i respecți pe cei care te-au crescut, chiar și cu defectele lor. La urma urmelor, și tu ești imperfect. Asta înseamnă să fii smerit. Asta înseamnă să ai o gândire plină de milă.

Să fii părinte necesită mult timp și efort. Poți să fii recunoscător pentru o astfel de bunătate, chiar și când vine din partea unor părinți care fac greșeli. Acest tip de recunoaștere și de mulțumire face parte din procesul maturizării. Să fii plin de milă poate implica, de asemenea, să le vorbești părinților tăi despre greșelile lor. Dacă este necesar, menține o atitudine care emană iubire, amabilitate și respect.

1 Timotei 5:1 „Nu mustra cu asprime pe un bătrân, ci sfătuiește-l ca pe un tată”.


Blândețea este spiritul lui Isus. Cuvintele dure, critica, acuzațiile sau atitudinile de tipul „sunt mai bun decât tine” nu vor îmblânzi inimile. Imită exemplul lui Isus când era tânăr.

„În viața Sa, Isus a manifestat respect și iubire față de mama Lui. […] Maria vorbea de multe ori cu Isus și stăruia pe lângă El să facă cele impuse de rabini. […] Când preoții și învățătorii îi cereau Mariei să-L stăpânească pe Isus, ea avea mult de suferit; dar inima ei era din nou liniștită când El îi arăta cele scrise în Scriptură, care sprijineau purtarea Lui”. – „Hristos, Lumina lumii”, p. 90

ÎNTREBĂRI DE REFLECȚIE

Secțiunea I

  1. Ia în considerare porunca a doua, Exodul 20:4-6. De ce este în mod special important ca părinții să fie biruitori asupra păcatului și să le dea un bun exemplu copiilor lor?

Ce adevăr de temut ar trebui să aibă o putere solemnă asupra oamenilor, astfel încât aceștia să se înfrâneze și să nu urmeze calea păcatului?


  1. Poate că într-o zi o să ai copii. Ce ai putea face chiar acum ca să le netezești calea spre cer

Studiu suplimentar: Ezechiel 18
Secțiunea II

  1. Ce i-ai putea spune unui prieten ai cărui părinți nu sunt evlavioși, folosindu-te de istoriile vieților lui Iosia și lui Ezechia?
    Secțiunea III
  2. Compară rugăciunea lui Daniel cu cea a lui Neemia. Ce asemănări observi? Daniel 9:3-19; Neemia 1:4-11
  3. Gândește-te la câteva dintre provocările cu care s-au confruntat părinții tăi. Vezi vreo legătură între aceste dificultăți și slăbiciunile lor?
  4. Dacă ți se pare că este necesar să le vorbești părinților tăi despre greșelile lor, cu ce fel de atitudine ar trebui să o faci?
  5. O modalitate excelentă prin care poți fi de folos părinților tăi este să te rogi pentru ei. Poți să-L rogi pe Dumnezeu să-i ajute în cazul câtorva provocări specifice cu care se confruntă?