[vineri, 15 octombrie] Dorothy și iPod-ul

În timp ce spălam vase în chiuveta din bucătărie, ascultam o lectură anevoioasă care se auzea din casa din spatele meu; fiecare cuvânt era pronunțat câte o silabă pe rând. Vecina mea, Dorothy, o membră a bisericii care are puțin peste șaizeci de ani, iubește să citească din Biblie. Nu citește bine, deoarece nu a avut niciodată oportunitatea de a merge la școală.

În timp ce o ascultam pe Dorothy luptându-se de la un cuvânt la următorul, mi-a trecut prin minte să-i dau o Biblie în format audio. În zilele următoare, am căutat un player muzical digital, dar n-am găsit nimic care să aibă o calitate decentă. Timpul a trecut și munca, predatul și alte lucruri au părut să pună o barieră în calea intenției mele de a mă duce într-o țară vecină, unde aș fi putut să cumpăr un player de bună calitate.

Într-o după-amiază de Sabat, în timp ce mă rugam, mi-a venit în minte, ca o urgență, nevoia lui Dorothy de a avea o Biblie audio. „Doamne, dar încă nu am avut timp să merg și să iau un player audio!” Încercam să-mi justific eșecul. De îndată, m-a cuprins o senzație puternică materializată într-o întrebare: „Tu ce ai?”

Privirea mi-a alunecat peste iPod-ul de pe raftul de lângă mine. „Doamne, dar acesta este iPod-ul meu frumos! L-am luat ca să pot asculta Biblia, imnuri și predici. Știi că și eu am nevoie de hrană spirituală!”

„Tu poți să citești Biblia cu ușurință!. De asemenea, poți asculta materiale audio de pe computer sau de pe telefon. Știi că nu folosești mult iPod-ul, iar Dorothy are nevoie de el mai mult decât tine. Știi, și ea este copilul meu.”

Lupta a fost puternică. Știam că Dumnezeu Se adresa inimii mele. Știam că trebuia să renunț la iPod-ul meu, dar era atât de dificil. De ce era atât de greu? La urma urmei, un iPod are o valoare mică prin comparație cu sacrificiul pe care l-a făcut Isus ca să mă mântuiască; și totuși, tot mă luptam cu sentința. Apoi, m-am gândit la un citat care a lovit direct la rădăcină și mi-a indicat păcatul: „Niciun păcat nu este mic în ochii lui Dumnezeu…. Mândria, egoismul și pofta… sunt păcate care Îl ofensează în mod special pe Dumnezeu” („Calea către Hristos”, p. 30).

Știam ce trebuia să fac. Duminică de dimineață, mi-am luat iPod-ul meu frumos, de culoare albastră, de pe raft, l-am curățat de praf și l-am conectat la computer. Am șters predicile, lecțiile de studiat limba și alte materiale în engleză și am lăsat Biblia în limba locală. De asemenea, am simplificat cât am putut setările.

În acea după-amiază, am dus iPod-ul și un set de boxe mici acasă la Dorothy. Dorothy a rămas fără cuvinte. Am luat loc pe o rogojină, am conectat boxele și am pregătit totul pentru ea. Am deschis iPod-ul și cuvintele din Evanghelia lui Matei, în limba ei, au umplut încăperea. Ochii i s-au luminat de uimire și de bucurie. „Acest lucru este atât de bun!” a exclamat. Și-a scos Biblia uzată, arătându-mi unde începuse să citească în Isaia cu aproximativ un an și jumătate în urmă. Acum, începea Apocalipsa. Câte o silabă pe rând. Activitatea aceasta a necesitat o adevărată dedicare!

Am căutat Apocalipsa pe iPod. Dorothy stătea și privea fix boxele, ascultând și ținând iPod-ul cu reverență, dar și cu teama că cea mai mică atingere l-ar putea strica. „Acum pot să înțeleg Biblia mult mai ușor!” a exclamat entuziasmată. „Citesc și citesc și citesc și îmi este atât de greu să înțeleg. Încerc și încerc, dar sunt atât de uitucă. Acum, pot să ascult și să înțeleg. Și soțul meu poate să asculte! Nu aude atât de bine și îi scapă unele lucruri care se spun în predică la biserică. Dar aceste boxe sunt destul de puternice încât el să nu aibă probleme. Va aprecia cu adevărat acest cadou.”

Egoismul meu a fost cu totul mustrat de bucuria lui Dorothy.

Vă rog să vă rugați pentru Dorothy și pentru alți membri ai bisericii de acolo. Mulți dintre ei sunt slab educați, dar caută să învețe și să pună în practică ceea ce află. Rugați-vă ca Dumnezeu să continue să-mi convingă inima și să mă ajute să dau mărturie cât pot de bine pentru El.