Influența mijloacelor media asupra creierului

Recunosc: sunt dependent

Timp de mai multe decade, societatea a transmis avertizări puternice împotriva pericolului dependențelor. Și a avut perfectă dreptate. Milioane de vieți au fost ruinate și scurtate de fumat, de alcool și de adicția de droguri.

Există 12 milioane de alcoolici în America, astăzi. Fumătorii își scurtează viața cu 11 minute la fiecare țigară fumată. Noi i-am avertizat și i-am ținut pe copiii noștri la distanță de aceste flageluri ale timpurilor moderne.

Cea mai recentă cercetare a ajuns la concluzia că dependența de jocuri de noroc, consumul de hrană nesănătoasă și dependența de shopping, de pornografie și de jocuri video pot fi la fel de puternice și chiar mai severe decât dependența tradițională de substanțe chimice.
A cincea ediție a Manualului de diagnosticare și statistici, folosit de psihiatri pentru a diagnostica dependențele, a identificat jocurile video, în cele din urmă, ca adicție. Dacă voi sau cineva pe care îl cunoașteți nu puteți sau nu poate să se abțină să petreacă ore jucând, știți cât de serioasă a devenit problema aceasta. În America sunt cinci milioane de utilizatori de jocuri video, care petrec astfel peste 40 de ore săptămânal. Conform Asociației Medicale Americane, există 19 milioane de dependenți de jocuri video. Este un număr mult mai mare decât cel al alcooli- cilor – 12 milioane. Nu le dăm alcool copiilor, dar 83% dintre copiii americani primesc o consolă de joc. Distracția pe un ecran creează o dependență mai mare și este mai dăunătoare decât țigările sau alcoolul.

Care sunt efectele drogului numit televizor? Amintiți-vă de cele 11 minute pe care un fumător mediu le pierde din durata vieții odată cu fiecare țigară fumată. Ei bine, fiecare oră petrecută la televizor te deposedează nu de 11 minute, ci de dublul lor: 22 de minute. Probabil că numerele acestea sunt motivul pentru care Academia Pediatrilor Americani a recomandat zero minute de tele- vizor pentru copii și pentru care guvernul Franței a mers mai departe de atât și a decretat ca fiind ilegale canalele TV gratuite pentru copiii cu vârste sub trei ani.

Ar trebui să luăm în considerare, cu seriozitate, avertizările acestea, deoarece orice lucru dăunător pentru cre- ierul aflat în dezvoltare este vătămător și pentru un creier adult, deoarece, în realitate, creierul este mereu în dezvol- tare, mereu în schimbare și mereu în adaptare. Creierul unui tânăr, în mod particular, este în cea mai importantă fază a dezvoltării sale, formând circuitele autocontrolului care prefigurează tipul de om pentru restul vieții.

Cercetătorul George Barna a condus sondaje care să descopere dacă americanii sunt dependenți de me- dia și de divertisment. El a făcut un sondaj compus din șapte întrebări folosite de Asociația Psihiatrică Americană pentru diagnosticarea dependențelor. Ce s-a descoperit a fost absolut uimitor. S-a aflat astfel că majoritatea americanilor pot fi considerați dependenți de mijloacele media și că aceasta este cea mai serioasă și mai răspândită dependență în America de astăzi.
Alegeți dispozitivul vostru media sau de divertisment preferat. Vă întrebați dacă sunteți sau nu dependenți? Dacă sunteți angajați într-un comportament compulsiv pentru a obține satisfacție pe termen scurt, răspundeți la aceste șapte întrebări ca să vedeți dacă sunteți dependenți.
1. Ai nevoie de îngăduință? Simți nevoia de a avea mai mult pentru a obține aceleași efecte?
2. Ai simptome de sevraj dacă te oprești din utilizarea unui lucru, sau folosești vreodată alte substanțe sau activități ca să previi simptomele respective?
3. Folosești vreodată mai mult decât ai intenționat la început?
4. Ai încercat vreodată să limitezi utilizarea și ai observat că nu poți sau că, după puțin timp, revii la nivelul precedent?
5. Petreci mult timp gândindu-te la un lucru sau la folosirea lui?
6. Ai fost împiedicat vreodată de lucrul în cauză să participi la activitățile utile de care te bucurai înainte?
7. Ai continuat vreodată să utilizezi lucrul acela fără să te gândești la efectele sociale negative sau la consecințele asupra sănătății?

Un om era întins în patul lui cald și confortabil, într-o noapte geroasă de iarnă. Când s-a mai încălzit, a căzut într-un somn adânc. La miezul nopții, vecinul a dat buzna pe ușă și a strigat: „Arde casa! Ieși afară!”

Poate fi și ceva bun în auzirea unei vești rele. Recunoașterea faptului că vă răniți mintea și caracterul și că sunteți neajutorați în fața dependenței este dificilă. Însă veștile rele pot să vă salveze viața.