[sâmbătă, 26 octombrie]

O ultimă privire plină de dor

Referința biblică: Deuteronomul 31 – 34

Comentariu: Patriarhi și profeți, capitolul 43

 

Text-cheie

„După ce a isprăvit Moise de rostit toate cuvintele acestea înaintea întregului Israel, le-a zis: «Puneți-vă la inimă toate cuvintele pe care vă jur astăzi să le porunciți copiilor voștri, ca să păzească și să împlinească toate cuvintele legii acesteia. Căci nu este un lucru fără însemnătate pentru voi; este viața voastră, și prin aceasta vă veți lungi zilele în țara pe care o veți lua în stăpânire, după ce veți trece Iordanul».” (Deuteronomul 32:45-47)

 

La rubrica Ce părere ai? din această săptămână, ești întrebat dacă ești sau nu de acord cu faptul că Moise și-a încheiat misiunea cu succes.

Exprimă-ți acordul sau dezacordul cu următoarele două afirmații:
__ Moise ar fi trebuit totuși lăsat să intre în Țara Făgăduită.
__ Moise a fost un om care și-a încheiat misiunea cu succes.
Cât timp crezi că ar trece până ți-ai pierde răbdarea cu cineva care conduce o expediție și care, cu bună știință, vă face pe toți să rătăciți prin deșert 40 de ani?
– o lună? – 3 luni? – 12 luni? – 5 ani?
(Gândește-te cât de repede îți pierzi răbdarea când tatăl tău nu vrea să se oprească să ceară îndrumări atunci când căutați o anume adresă.)

Se subînțelege, desigur, întrebarea: „Ce este succesul?” la care se poate răspunde diferit, în funcție de persoana în discuție. Citește Deuteronomul 34:10 și gândește-te care sunt elementele care definesc succesul, după părerea ta. Cum ai vrea să fie succesul în viața ta?

De atunci nu s-a mai ridicat în Israel nici un alt profet asemenea lui Moise, pe care Domnul să-l fi cunoscut faţă în faţă. (Deuteronom 34:10)