[miercuri, 10 iulie]

Citește secțiunea Repere.

„Chibzuința unui om îi dă răbdare; este o onoare pentru el să ierte o insultă.” (Proverbele 19:11)

„Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!” (Matei 5:7)

„Și când stați în picioare rugându-vă, să iertați dacă aveți ceva împotriva cuiva, pentru ca și Tatăl vostru Care este în ceruri să vă ierte vouă greșelile.” (Marcu 11:25)

„Nu întoarceți nimănui rău pentru rău! Urmăriți ce este bine înaintea tuturor oamenilor!” (Romani 12:17)

„Și trudim lucrând cu mâinile noastre. Când suntem blestemați, binecuvântăm; când suntem persecutați, îndurăm; când suntem defăimați, încurajăm. Am ajuns până în ziua de azi ca gunoiul acestei lumi, mizeria tuturor.” (1 Corinteni 4:12,13)

„Să nu întoarceți rău pentru rău sau insultă pentru insultă, ci, dimpotrivă, binecuvântați, pentru că la aceasta ați fost chemați, să moșteniți binecuvântarea!” (1 Petru 3:9)

Care dintre versetele referitoare la iertare ți se pare cel mai impresionant? De ce?
Ce verset ai dori foarte mult să îl împărtășești cu o persoană al cărei comportament te deranjează? Ce reacție crezi că va avea?
Observă simțul umorului cu care Iacov tratează foamea fiilor lui în Geneza 42:1 („De ce stați și vă uitați unii la alții?”). Nu uitați că deși aceste întâmplări din Biblie au avut loc în Antichitate, oamenii implicați sunt foarte asemănători cu noi.

Cu ce personaj din Geneza 42 – 50 te identifici în cea mai mare măsură? Ce trăsături de caracter pozitive ai în comun cu personajul respectiv? Ce trăsături ai dori să schimbi? Ce trăsături ai dori să dezvolți? Te-ar putea ajuta simțul umorului în formarea capacității tale de a ierta?