Alte rubrici din studiu
Ce părere ai?
Da sau nu?
__ Orice elev poate avea rezultate bune la învăţătură şi fără să copieze.
__ Adevărul este întotdeauna cea mai bună strategie.
__ Dacă vrei să reuşeşti în viaţă, trebuie să fii din când în când şi puţin necinstit.
__ Sportivii prinşi că trişează ar trebui aspru pedepsiţi.
__ Merită să fii onest.
__ Oricine e puţin necinstit uneori.
__ Oamenii nu pot fi prieteni adevăraţi dacă nu sunt sinceri unii cu alţii.
__ Poţi minţi şi fără să spui nimic.
__ Mici minciuni albe pot fi fapte de bunătate.
__ Dacă nu face rău nimănui, minciuna nu reprezintă o problemă.
Ştiai că?
School Library Journal (10 martie 2008) consemnează faptul că „un procent în creştere, de 95%, de elevi de liceu au recunoscut că nu au fost corecţi în ceea ce priveşte activităţile şcolare, începând de la faptul de a lăsa pe cineva să copieze tema de la ei, până la a copia la teste…
Există un anumit grad de incorectitudine de care elevii şi studenţii nu se preocupă foarte mult”, afirmă Donald McCabe, profesor de management şi afaceri internaţionale la Universitatea Rutgers, New Jersey.
„Profesorul studiază de 18 ani fenomenul practicilor incorecte printre studenţii de colegiu, iar printre elevii de liceu, de 6 ani. […] Care sunt concluziile? 64% dintre elevi şi studenţi recunosc faptul că a existat o ocazie sau mai multe în care au copiat la teste într-o măsură foarte mare, ceea ce presupune copiat de la altcineva, ajutarea altcuiva să copieze sau folosirea aşa-ziselor «copiuţe»”, afirmă McCabe.
Cu alţi ochi
„Trăieşte în aşa fel încât să nu-ţi fie ruşine să vinzi bârfei oraşului papagalul familiei.” – Will Rogers, actor, scriitor, speaker
american, secolele XIX-XX
„Lucrurile însele nu rămân, dar efectele lor, da. Aşadar, n-ar trebui să fim meschini şi să calculăm cu ce ne alegem, ci să oferim cu o mână generoasă. Uite cât de mult le oferă oamenii jucătorilor şi dansatorilor – de ce să nu-I dăm lui Hristos măcar jumătate dintr-atât?” – Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscop de Constantinopol, secolul IV