Text-cheie

„După ce au luat micul dejun, Isus l-a întrebat pe Simon Petru: «Simon, ul lui Ioan, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia?» El I-a răspuns: «Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc!» Isus i-a zis: «Paşte mieii Mei!»”
(Ioan 21:15)

 

Flash

„Hristos trebuia să mai dea o lecţie, care îl privea în mod deosebit pe Petru. Renegarea Domnului său fusese în contrast ruşinos cu pretinsa lui credincioşie de mai înainte. El Îl dezonorase pe Hristos şi atrăsese asupra sa neîncrederea fraţilor săi. Ei se gândeau că nu se va mai îngădui să ocupe locul pe care îl avusese înainte între ei şi el însuşi îşi dădea seama că nu mai inspira niciun fel de încredere. Înainte de a chemat să-şi reia lucrarea apostolică, trebuia să dea dovadă de pocăinţă înaintea lor. Fără această dovadă, deşi se pocăise, păcatul lui ar putut să-i submineze in uenţa ca slujitor al lui Hristos. Mântuitorul i-a dat ocazia să câştige încrederea fraţilor săi şi, pe cât posibil, să îndepărteze ocara pe care o adusese asupra Evangheliei.” (Hristos, Lumina lumii, p. 811)

 

Ce părere ai?

Răspunde la următoarele întrebări cât de sincer poţi:

1. Unde te simţi cel mai iubit şi acceptat?

2. Ce te face să te simţi iubit şi acceptat? Ce trebuie să facă cineva pentru a-ţi demonstra că ţine la tine?

3. E posibil să-i iubești pe alții fără ca mai întâi să te iubești pe tine?

4. E posibil să iubeşti pe cineva în timp ce ai ceva împotriva lui?

5. E posibil să te iubeşti pe tine însuţi dacă nu te-ai iertat pentru defectele şi greşelile făcute?

6. Cum îţi manifeşti cel mai des in- stinctul de autoapărare, când te simţi nesigur sau neacceptat?

7. În ce situaţii te trezeşti apelând la respectivele cuvinte sau acţiuni?

 

Ştiai că?

Conform unui studiu întreprins de Asociaţia Americană de Asistenţi Medicali Psihiatri, lipsa sentimentului de apartenenţă a fost asociată cu singurătate, tulburări emoţionale, tulburări psihice şi afecţiuni mintale. S-a dorit să se afle dacă sentimentul apartenenţei poate funcţiona ca tampon în cazuri de depresie clinică la persoane cu risc major de depresie, dat ind istoricul familial etc. Rezultatul? Da! Senzaţia de apartenenţă e esenţială.

 

Repere de studiu

„Este mai bine în doi, decât de unul singur, căci doi obţin o plată mai bună pentru munca lor. Dacă unul dintre ei va cădea, celălalt îl va ridica, dar vai de cel care cade şi nu există un altul care să-l ridice! Tot astfel, dacă se culcă doi, se încălzesc, dar dacă cineva este singur, cum se poate încălzi? Tot astfel, dacă pe unul singur îl împresoară cineva, doi pot să i se împotrivească, iar funia împletită în trei nu este ruptă uşor.” (Eclesiastul 4:9-12)

 

„Veniţi acum să ne judecăm, zice Domnul. Deşi păcatele voastre sunt ca o haină stacojie, ele se vor face albe ca zăpada; deşi sunt roşii ca purpura, ele se vor face ca lâna.” (Isaia 1:18)

 

„Dar El i-a zis femeii: «Credinţa ta te-a mântuit. Du-te în pace!»” (Luca 7:50)

 

„Cine se uită după vânt nu mai seamănă, iar cine se uită după nori nu mai seceră.” (Eclesiastul 11:4)

 

„Curăţeşte-mă cu isop şi voi curat, spală-mă şi voi mai alb decât zăpada.” (Psalmii 51:7)

 

Cu alţi ochi

„Iubeşte-te, acceptă-te, iartă-te şi poartă-te frumos cu tine însuţi, pentru că, fără tine, noi, restul, suntem fără o sursă de multe lucruri frumoase.” – Leo F. Buscaglia, autor şi lector motivator american, secolul XX

 

„O sută de persoane religioase, împletite într-o unitate de organizaţii cu scopuri nobile, nu constituie o biserică mai mult decât ar forma unsprezece morţi o echipă de fotbal. Prima condiţie este viaţa, întotdeauna.” – A. W. Tozer, pastor protestant, autor şi editor american, secolul XX


Părerea mea